Reagrupament, ERC Futur i Esquerra Independentista reclamen pluralitat en la direcció d’Esquerra

  • Demanen que el consell nacional que es votarà demà reflecteixi el resultat electoral

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.06.2008 - 11:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les candidatures alternatives a la direcció d’Esquerra Republicana de Catalunya, Reagrupament, Esquerra Futur i Esquerra Independentista, han comparegut conjuntament (vídeo i document) per a reclamar respecte a la pluralitat, especialment al si del consell nacional, l’òrgan que ratifica les decisions clau de l’executiva. La presència conjunta i pública dels tres grups hores abans de la celebració del congrés posa de relleu les dificultats que haurà d’encarar Joan Puigcercós com a nou president, després d’haver guanyat amb un 37% només dels vots.’No es pot amagar que existeixen quatre sensibilitats dins el partit’, ha dit Niubò. I Carandell ha afegit: ‘Els valors de funcionament del partit han canviat’. Ha estat especialment crítica amb el funcionament fins ara del consell nacional, que ha dit que no ha estat democràtic: ‘És difícil d’expressar-s’hi. Volem que sigui un òrgan de debat.’

Els tres corrents volen que els resultats de les eleccions del cap de setmana passat quedin reflectits en la composició del consell nacional. El sector majoritari de Joan Puigcercós, Gent d’Esquerra, ha respost afirmant que la forma d’elecció del consell mai no havia estat qüestionada fins ara i és al reglament.

Fonts de les tres candidatures han dit a VilaWeb que aquest acord és de caràcter tècnic i busca assegurar la pluralitat dins Esquerra ja que ells sumen el 63% de la militància i consideren que no poden quedar fora dels òrgans de direcció. Això no obstant les diferents candidatures continuen negociant entre elles i amb el sector que encapçala Joan Puigcercós.

Tot amb tot, seran els 4.000 militants que s’han acreditat per assistir al congrés els que escolliran els trenta consellers nacionals. Cada un podrà votar un màxim de vint candidats, d’una llista oberta. Gent d’Esquerra diu: ‘Els representants al consell nacional s’escullen reglamentàriament com s’ha fet sempre i en el passat ningú hi havia manifestat la seva oposició.’

La mesa del congrés, criticada

Les tres candidatures també reclamen un pacte per a la formació de la mesa del congrés de demà: ‘Ha de reflectir necessàriament la riquesa d’aquesta pluralitat democràtica, sense excepcions, amb una presidència de la mesa consensuada de forma majoritària.’

Gent d’Esquerra ha respost que ahir al vespre totes quatre candidatures ja ho van consensuar i no entén els motius de la reclamació.

Executiva monocolor i proposta de Niubò

El cap de Reagrupament, Joan Carretero, ha dit avui a Catalunya Ràdio que no s’oposa a què els divuit membres de l’executiva que s’escolliran demà siguin tots afins a Puigcercós: ‘Segurament no serem a l’executiva, com hem dit sempre. Sempre hem defensat que qui ha guanyat té el dret de fer una executiva monocolor’. Però també ha explicat que vol que el consell nacional sigui el fòrum de debat en què hi tinguin veu i vot els quatre sectors, possiblement dotant-lo de més poder de decisió del que té ara.

Niubò ha explicat avui que hi ha poques possibilitats que ERC Futur s’integri a la nova executiva. Ha proposat a Puigcercós que ell mateix en formi part, junt amb Marina Llansana, Montse Vergés i Lluís Salvadó, però no n’ha rebut cap resposta. Tot amb tot, ERC Futur sap que, si no arriba a cap pacte, Ernest Benach, Josep-Lluís Carod-Rovira, Carles Bonet i Jordi Portabella sí que hi seran presents, en qualitat de representants del partit al parlament, al govern, al senat espanyol i a l’ajuntament de Barcelona, respectivament.

Bertran no hi serà

Bertran ja va dir (pdf) ahir que renuncia a ser present a l’executiva. Però Puigcercós té la intenció d’incorporar-hi les persones més vàlides de les altres candidatures.

Vol que els experts en temes concrets que donaven suport a Carretero, Benach i Bertran assumeixin responsabilitats a la nova executiva amb l’objectiu d’enfortir el partit en aquell àmbit en què són especialistes. Bertran ha dit a VilaWeb que no tolerarà que sigui Puigcercós qui proposi les persones d’Esquerra Independentista que vol a l’executiva.

La militància decidirà

El nou secretari general, Joan Ridao, presentarà demà una candidatura amb les persones que proposa que ocupin les vice-secretaries generals, cadascuna de les quals haurà de ser aprovada per majoria absoluta pels militants. Cada candidat es votarà nominalment i si n’hi ha algun que no obté la majoria absoluta, decaurà. En aquest cas, Ridao haurà de presentar un altre candidat que sí que assoleixi la majoria absoluta.

Un cop escollits, els vice-secretaris generals presentaran una candidatura amb els noms de les persones que proposen per ocupar les secretaries nacionals, cadascuna de les quals també haurà de ser aprovada per majoria absoluta per la militància.

Enllaços
Document conjunt de Reagrupament.cat, ERC Futur i Esquerra Independentista (rtf).
VilaWeb TV: Compareixença de Rut Carandell, Rafel Niubò i Uriel Bertran.
ERC: Ponència oficial originària i amb les esmenes incorporades fins el 30 de maig | Esmenes vigents el 30 de maig (pdf; web no operativa).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any