Puigcercós dirigirà Esquerra però haurà de pactar amb Benach i Carretero consolida Reagrupament com alternativa

  • El nou president del partit ofereix un 'canvi tranquil' · Carretero surt reforçat aconseguint el segon lloc · Benach s'imposa a Barcelona, Tarragona i l'Ebre

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.06.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els militants d’Esquerra han donat la confiança a Joan Puigcercós i a Joan Ridao (Gent d’Esquerra) en les eleccions de dissabte. Però Puigcercós solament ha aconseguit el 37% dels vots i haurà de pactar amb Ernest Benach (ERC Futur), situat en tercer lloc, amb el 26% dels vots. Joan Carretero (Reagrupament.cat) ha capitalitzat el vot d’oposició, amb el 27% dels vots, i Jaume Renyer n’ha obtingut el 8%. Joan Ridao ha guanyat les votacions a la secretaria general, amb el 37% dels vots.En segon lloc, hi ha Rafel Niubò, que ha aconseguit el 23% dels vots. Ruth Carandell, amb el 19%, és tercera, i Uriel Bertran, amb el 18%, quart.

Canvi tranquil, segons Puigcercós

En declaracions després de saber-se els resultats Puigcercós ha volgut remarcar ‘l’àmplia legitimitat’ de la seva victòria, tot i que també han mostrat ‘mà estesa’ a la resta de candidatures. Ha dit que ell i Ridao s’han erigit com la ‘centralitat’ que ‘encarna’ un ‘canvi tranquil’, que faran ‘sense cops de timó, virant de forma suau, tranquil·la i responsable’.

Puigcercós ha constatat també que a partir d’ara s’obre una ‘nova etapa’ en el si del partit. ‘ERC ve de lluny i ha marcat grans moments de la història del país, però les millors pàgines estic convençut que estan per venir’, ha assegurat. El president electe creu que la nova etapa ‘ha de venir presidida per la humilitat de la gent d’Esquerra’, però també per ‘l’ambició nacional de la gent que és independentista’, i per la ‘rigorositat republicana’.

Ridao ha dit ser ‘conscients’ que ‘hi ha a l’interior del partit una voluntat de canvi’ i que hi ha ‘la necessitat d’operar aquells canvis i aquelles modificacions que de cara al futur han d’enfortir el projecte polític’. Per això, Ridao ha dit que ell, amb Puigcercós, encarnen la ‘centralitat’ i el ‘canvi tranquil’, que faran ‘sense cops de timó bruscos, virant de forma suau, tranquil·la i responsable’, ja que ERC és ‘un gran vaixell’.

Negociar l’executiva

Aquesta setmana vinent Puigcercós haurà de negociar la pròxima executiva del partit, que l’hauria de presentar dissabte vinent. Segons que han confirmat a VilaWeb Ruth Carandell i Jaume Renyer, cap dels dos sectors opositors no volen integrar-se a aquest òrgan de direcció, i això obliga Puigcercós a pactar amb Ernest Benach. Un pacte que no serà fàcil, vista la tensió que hi ha entre Puigcercós i Josep Lluís Carod-Rovira i tenint en compte que tots dos hauran d’enfrontar-se aviat per ser els caps de llista a les eleccions.

Reagrupament es considera l’alternativa

L’únic dirigent que no estava present ahir a Barcelona en el moment del recompte era el de Reagrupament, Joan Carretero, que va seguir l’escrutini des de Puigcerdà. En declaracions a VilaWeb Ruth Carandell es va mostrar satisfeta pel resultat “que demostra que l’alternativa a la direcció actual és Reagrupament”. Carandell va dir que el resultat ha servit per a demostrar la força d’aquesta corrent interna que la direcció del partit havia intentat emmascarar. Tot i això Carandell ha reconegut que ‘la militància d’Esquerra encara no està pel canvi’ i ha anunciat que cap membre del seu grup s’integrarà en la nova executiva.

Benach reclama unitat

Per a Ernest Benach, els resultats electorals han expressat la ‘diversitat’ del partit, i segons ha dit ‘el mapa del partit és més clar que mai’. ‘Les sensibilitats són moltes però el partit es un’, ha insistit. En aquest sentit, el líder d’ERC Futur ha felicitat la nova direcció del partit i s’ha posat a la seva ‘disposició’ per tal de ‘fer les coses ben fetes’ i per què el partit ‘tiri endavant’. Benach, que ha comparegut al costat del seu company de candidatura i aspirant a la secretaria general del partit, Rafèl Niubò, ha agraït el suport del gairebé 26% de la militància i ha fixat la mirada en la pròxima cita del partit el 14 de juny, ‘fonamental’ segons ha assegurat, quan es celebrarà el Congrés Nacional del partit, es votarà l’executiva i es debatrà la ponència política estratègica amb vista als pròxims anys.

Esquerra Independentista diu que ha guanyat el continuisme

El líder de la candidatura d’Esquerra Independentista (EI) ha confirmat un cop fets públics els resultats que des d’EI continuaran ‘treballant i defensant’ les seves posicions polítiques, ‘lleials al canvi’, davant el convenciment que compten amb ‘propostes per rellançar’ ERC, i ha manifestat la seva intenció d’aconseguir un ‘canvi profund de la ponència política’ amb vista al Congrés Nacional. L’aspirant a secretari general d’EI ha negat també que hi hagi hagut traspàs de vot entre el continuisme i el canvi, en concret entre el líder de Gent d’Esquerra, Joan Puigcercós, i ell mateix, tal i com s’havia comentat durant la darrera setmana. ‘El traspàs és evident que ha estat dins el propi projecte de canvi’, ha assegurat.

En declaracions a VilaWeb el candidat a la presidència per EI Jaume Renyer ha dit que els militants han decidit mantenir la línia actual del partit i que això augura ‘moltes dificultats en les pròximes eleccions’.

L’anàlisi territorial de les dades és força interessant. En particular, la victòria de Benach a Barcelona, on Niubò té molta presència i on la candidatura de Carretero també ha superat la de Puigcercós (a més de guanyar al casal de l’Eixample, el més gran d’Esquerra Republicana). A les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona la victòria de Benach és inapel·lable i a la corona metropolitana de Barcelona tant Carretero com Benach han assolit victòries importants.

Enllaços
ERC: Reglament del procés d’elecció de la presidència i de la secretaria general (pdf).
Webs de les candidatures: ERC Futur, Gent d’Esquerra, Reagrupament.cat i Esquerra Independentista.
Titulars dels diaris: Avui: Puigcercós culmina una llarga espera I Diari de Balears: Carod ja té substitut I El Periódico: Puigcercós s’imposa a Esquerra amb un resultat complex i difícil I El Punt: Puigcercós guanya, Carretero colla I La Vanguardia: Puigcercós y Ridao prometen un cambio tranquilo y una dirección unitaria de ERC I Levante: Puigcercós sucederá a Carod-Rovira en la presidencia de ERC I Las Provincias: Joan Puigcercós sucede a Carod Rovira en la presidencia de ERC con Joan Ridao como secretario general.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any