Indignació contra Air Berlin per haver atacat el català des de la seva revista

  • L'OCB i UM titllen l'editorial de mentida · Francesc Antich es reunirà amb el director de la companyia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.06.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Obra Cultural Balear (OCB) i Unió Mallorquina (UM) no sols s’han declarat adversos als comentaris contra el català del director d’Air Berlín, Joachim Hunold, ans diuen que el seu editorial és ple de mentides. Per una altra banda, el president del govern balear, Francesc Antich, es reunirà amb Hunold per explicar-li que Política Lingüística s’ofereix a col·laborar amb l’aerolínia en qüestions de llengua, d’acord amb l’esperit de la carta que el govern li va enviar fa unes quantes setmanes.Segons l’OCB les afirmacions del president de la companyia aèria no es corresponen amb la realitat lingüística de les Illes, són subjectives i impròpies del president d’una empresa que té molts clients a Mallorca. Per exemple, és totalment fals que, a les escoles, l’espanyol es tracti com una llengua estrangera. Tot plegat ha mogut l’OCB a fer una campanya perquè la companyia respecti els drets lingüístics dels catalanoparlants.

El diputat d’UM, Josep Melià, ha dit a VilaWeb que l’editorial del director de l’empresa aèria partia d’una falsedat: ‘És mentida que els nins no sàpiguen espanyol. Damunt, ignora que aquí tenim una llengua pròpia, que ha patit durant molts anys i que es troba en condicions de desigualtat.’

El govern cerca la col·laboració

‘La reacció d’Air Berlin ens ha sorprès. Els vam enviar una carta feta amb esperit constructiu i de segur que hi ha hagut un malentès’ ha dit a VilaWeb la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous.

Tous sabia, de fa un parell de setmanes, que la carta no havia estat ben rebuda per la companyia i per això s’hi va posar en contacte. Va parlar amb el director a Espanya i Portugal, Álvaro Middelmann Blome, alhora president de Foment del Turisme de Mallorca, amb qui no va poder arribar a cap acord.

‘Volem saber què els ha molestats. No teníem més intenció que la de mostrar-los la nostra voluntat de col·laboració’, diu Tous. Recorda que la llei estableix que el govern ha d’assegurar la presència del català en tots els àmbits socials i que, en virtut d’això, va enviar una carta a Air Berlin i a la resta de companyies de les Illes dient-los: ‘Em poso en contacte amb vostè per manifestar-li l’interès que té el govern de les Illes Balears a garantir l’ús adequat de les llengües cooficials de l’arxipèlag en les comunicacions que la seva companyia estableix amb els ciutadans que l’escullen per als seus desplaçaments.’

Esmenta American Airlines, Ryanair i Clickair com a exemples d’aerolínies que fan servir el català amb normalitat, i rebla: ‘Creiem que si fessin servir el català, els ciutadans veurien la companyia més arrelada i més propera.’

Segona carta

El secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan, ha dit que dóna suport a Tous i que també enviarà una carta a Hunold. ‘Funcionar normalment en català no és anar contra ningú sinó fer allò que és normal a qualsevol comunitat humana. A Stuttgart o a Frankfurt el funcionament en alemany té el mateix sentit que el funcionament en català Mallorca o a Barcelona’, ha dit.

Al seu bloc personal, hi escriu: ‘No va enlloc, a l’Europa de principis del segle XXI, la postura tancada i surrealista d’Air Berlin. Europa es construeix entre tots (i dins tots, hi entram els catalans, naturalment). Air Berlin opera, ara mateix, a mitja dotzena d’aeroports situats a llocs on el català hi és llengua oficial. No li diu res, aquesta dada, a Herr Hunold?’

Air Berlin no es desdiu

VilaWeb ha parlat amb la responsable de premsa de l’empresa a Espanya, Ana Baschwitz, que ha refermat el suport d’Air Berlin a l’editorial (pdf) que el director ha publicat a la revista que reparteixen entre els passatgers i que ataca el català. Joachim Hunold, director general d’Air Berlin, hi diu que avui l’espanyol ja no és una llengua oficial a Mallorca, que hi ha infants que no el saben parlar i que la partició d’Espanya en nacionalismes regionals és un retorn als ministats medievals. I es demana si hauran d’imposar cursos de català als treballadors de la companyia.

Segons Ana Baschwitz, l’espanyol és la llengua oficial de l’estat i, per tant, Air Berlin, que és una companyia aèria internacional, ja en té prou d’utilitzar aquest idioma. Baschwitz també ha dit a VilaWeb que compartia les declaracions de Joachim Hunold respecte del català, que era veritat que hi havia infants que no l’aprenien i ha posat com a exemple la retirada de la tercera hora d’espanyol a Catalunya. Per la responsable de premsa, el català, el basc o el gallec són innecessaris en les comunciacions de la companyia perquè tothom entén l’espanyol.

Ana Baschwitz ha puntualitzat, tanmateix, que l’editorial no representava l’opinió de tota la companyia, sinó la del director, però que la compartia i que, en tot cas, la companyia no emetria cap comunicat o nota de premsa sobre la qüestió.

Tot plegat és una resposta a una carta de la directora general de Política Lingüística de les Illes, Margalida Tous, en què demanava a Air Berlin i a les altres companyies aèries que fessin servir també el català en les comunicacions amb els passatgers.

Enllaços
Editorial de la revista d’Air Berlín firmat per Joachim Hunold.
Entrevista del director d’Air Berlin a Espanya amb el diari ABC: Air Berlin critica que El Prat se convierta en ‘juguete político’ (14.3.07).
Bloc de Bernat Joan: Air Berlin, com Amigos Alemanes en España?.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any