Notícies

Dimecres  04.06.2008  03:56

Barack Obama ja és el candidat del Partit Demòcrata

És el primer aspirant afro-americà a la Casa Blanca, 143 anys després de l'abolició de l'esclavatge

Men?ame
 

Després de setze mesos, les primàries demòcrates als Estats Units han acabat aquesta nit amb les votacions a Montana i a Dakota del Sud. Barack Obama ja és el candidat oficiós del Partit Demòcrata, gràcies als delegats aconseguits en aquest estat i a molts superdelegats que se li han sumat en les darreres hores. La convenció de l'agost ho haurà de ratificar, però des d'ara i fins al novembre l'enfrontament ja és entre el republicà McCain i Obama.

Obama va rebre tot ahir un degoteig de superdelegats que li anunciaven el seu suport per Illinois mentre les votacions començaven a Dakota i a Montana. En el moment que es van tancar les urnes i es donava per acabat el període electoral, encara més congressistes i figures destacades del Partit Demòcrata van fer públic el seu suport a Obama, que esdevé així el primer polític afro-americà a ser candidat per a un dels grans partits i, per tant, amb possibilitats reals de ser president dels Estats Units. Obama ho va anunciar a Saint Paul, la ciutat on es farà la convenció republicana, enmig d'un espectacular míting davant vint mil persones. Obama hi va fer el primer discurs d'acceptació en un ambient d'eufòria.

La seva rival, Hillary Clinton, no va fer una acceptació formal del resultat però va deixar entendre en un acte a Nova York que és conscient que ja no podrà ser la candidata i va felicitar Obama per la campanya. Clinton, tanmateix, no s'ha retirat de la cursa, segurament a l'espera que pugui passar alguna cosa abans de la Convenció Demòcrata que canviï el panorama del partit. (Els delegats a la convenció, tot i que hi van donant suport a un candidat poden canviar el seu vot en qualsevol moment si ho consideren convenient). Al llarg de les darreres hores han circulat tot de declaracions de persones pròximes a Hillary Clinton que afirmen que la senadora per Nova York acceptaria de ser la vice-presidenta d'Obama si aquest li ho ofereix, cosa que no ha passat encara.