Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  03.06.2008  06:00

La Fundació Carulla lliura els trentens Premis Baldiri Reixac

Les escoles Vedruna, Es Pont i Gavina reben els Premis Joan Triadú

Men?ame
 

La Fundació Lluís Carulla lliura avui els Premis Baldiri Reixac, instituïts per a estimular l'escola catalana. Els d'enguany són especials, per a celebrar el trentè aniversari. A tal fi la Fundació ha convocat el Premi Joan Triadú, que distingeix tres escoles lligades 'al servei de la qualitat pedagògica'. A més, ha editat una publicació (pdf) sobre les tres dècades transcorregudes, amb textos de Joaquim Arenas, Josep Gonzàlez-Agàpito i Joan Triadú, i ha reeditat la 'Petita Història dels Baldiri Reixac', amb il·lustracions de Pilarín Bayés.

Els Premis Baldiri Reixac s'atorguen en tres categories. En primer lloc, a les escoles: 17 premis de 3.300 euros cadascun; segonament, a mestres i professors, per un valor total de 12.000 euros; finalment, als alumnes, 72 premis de 700 euros cadascun. Diumenge es van lliurar els premis als alumnes i avui, a les set del vespre, al palau de Pedralbes de Barcelona, es lliuraran els premis a les escoles i als professors guardonats.

Trenta anys de Premis Baldiri Reixac

Els premis es van atorgar per primera vegada el 1978, però la idea és del 1976, 'en un context en què l'escola catalana encara no s'havia restablert', ha explicat a VilaWeb Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla. 'En aquell moment no hi havia cap institució que promogués el català a l'escola.' El sistema educatiu s'ha modificat substancialment aquests darrers trenta anys, però els principis que portaren a convocar els premis continuen essent vigents i necessaris: 'El compromís amb la catalanitat és el nord del nostre treball, com ho era al 1976'. Per això, encara que l'escola del 76 i la d'avui siguin diferents, els premis Baldiri Reixac continuen essent importants, com ho demostra la gran resposta que continua tenint de les escoles.

Premis Joan Triadú

Explica Triadú al volum commemoratiu 'XXX Premis Baldiri Reixac 1979-2008', que Lluís Carulla tingué la idea de convocar uns premis amb el designi d'engrescar professors i alumnes a treballar per una escola catalana, i que per aquesta raó va contactar amb ell. 'Triadú és una persona clau en la creació d'aquests premis', comenta el director de la Fundació, i per això els premis especials d'enguany porten el seu nom. 'Amb aquests premis volem distingir escoles ja distingides en anys anteriors; en concret lliurem tres Premis Joan Triadú a tres escoles que considerem molt importants des del punt de vista de l'obra pedagògica que fan a tot el país'.

N'és una l'escola cristiana concertada Vedruna-Àngels de Barcelona, amb alumnes de cultures diferents, que fa projectes pedagògics que 'ajuden els alumnes a integrar-se a la nostra llengua i a la nostra cultura'; el col·legi públic Es Pont, de Palma, 'va ser una de les primeres escoles que va dur a terme el programa d'immersió a Mallorca'; i l'escola cooperativa Gavina, de Picanya (l'Horta), 'és segurament l'escola més admirada i reconeguda; és un símbol del compromís amb l'educació en la llengua pròpia del País Valencià', diu Duarte, per qui aquestes tres escoles són models complementaris i representen tot el país: 'Crec que s'ha fet una molt bona tria.'

Men?ame