El govern preveu desactivar dimarts el decret de sequera

  • Generalitat i govern espanyol acorden aturar el transvasament · El govern podrà invertir els 180 milions d'euros de la canonada en altres infraestructures

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.05.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern decidirà aquest dimarts desactivar el decret de sequera. Aquesta és la previsió que ahir va traslladar el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar al secretari d’estat d’Aigua espanyol, Josep Puxeu, en una trobada en la qual van acordar aturar el transvasament de l’Ebre cap a Barcelona. La vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, ja ho havia anunciat hores abans, i afegia que la derogació del decret comportaria la rescissió dels contractes amb les empreses encarregades de construir la canonada. Pel que fa als diners que costava construir la canonada, la Generalitat el podrà invertir en altres infraestructures.La decisió del govern de desactivar el decret de sequera suposa superar la situació d’excepcionalitat per l’escassetat d’aigua. Està previst que la resolució es prengui en la reunió setmanal del consell executiu, a partir de l’informe que elaborin els tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Pel que fa al decret espanyol, el que fa referència al transvasament, el secretari d’estat d’Aigua espanyol, Josep Puxeu, va explicar ahir a Baltasar que les dades del ministeri palesaven que l’abastament a l’àrea de Barcelona estava assegurada. I significava que la canonada que havia de transportar aigua des de Tarragona ‘no es construiria’. Pel que fa als diners que costava, 180 milions d’euros, es destinaran a la construcció de les infraestructures que decideixi la Generalitat, i la responsabilitat recaurà a partir d’ara en ella.

La companyia encarregada de l’obra, Agbar, ha anunciat que només exigirà que li rescabalin les ‘despeses’ i no pas danys i perjudicis. Els responsables han detallat que es faria el mateix que amb qualsevol contracte de l’Administració que després s’ha d’anul·lar.

Els embassaments, gairebé mig plens

Tot plegat, quan els cinc embassaments que proveeixen d’aigua Barcelona i l’àrea metropolitana ja acumulen més de305,6 hm3 d’aigua, suficients perquè, segons el decret de la sequera (pdf) que el govern va aprovar l’abril de l’any passat, Catalunya sortís del nivell d’excepcionalitat 1. Actualment, encara és vigent el nivell 2, que impedeix de fer servir aigua per a regar horts i jardins, per a netejar carrers o per a usos ornamentals, perquè el govern va modificar (pdf) el decret poc abans que s’hagués de desactivar el nivell 2, a mitjans de maig.

Fa tan sols un mes i mig, a la primera quinzena d’abril, els cinc pantans (Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç) acumulaven 126 hm3, molt a prop dels 122 que fixava el decret originari per entrar en situació d’emergència. Aleshores el govern espanyol va aprovar un decret-llei per autoritzar el projecte de transvasament de l’Ebre, com a mesura d’urgència.

Però durant el maig el nivell dels embassaments ha anat augmentant al mateix ritme que les protestes de nombroses entitats i de sectors dins d’ICV i ERC en contra del projecte.

Enllaços
Debat de Manolo Tomàs amb els lectors de VilaWeb: ‘El parlament s’ha girat d’esquena a la gent de l’Ebre’ (21/05/2008)
ACA: Catalunya sota els efectes de la sequera | Estat dels embassaments.
Generalitat de Catalunya: Decret de la sequera (pdf) i modificació (pdf) feta pel govern el 15/05/2008.
BOE: decret-llei de sequera espanyol.
Notícia anterior a VilaWeb: La Plataforma de l’Ebre s’oposa a una possible connexió des de la dessaladora de Cunit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any