Notícies

Divendres  30.05.2008  19:54

L'altra Eurocopa

Demà comença a Suïssa una competició futbolística amb equips de minories nacionals i lingüístiques

Men?ame
 

Una setmana abans del començament de l'Eurocopa de futbol, que es farà a Àustria i Suïssa del 7 al 29 de juny, un altre torneig futbolístic obre les portes a algunes nacions no reconegudes per la FIFA. Es diu Europeada i es desenvoluparà del 30 de maig al 7 de juny a Suselva, al cantó suís dels Grisons. La competició és organitzada per la Federal Union of European Nationalities i la Lia Rumantscha, i vol aprofitar l'atenció mediàtica que genera l'Eurocopa per augmentar el coneixement de les minories nacionals i la diversitat lingüística d'Europa. Hi participen equips de gal·lesos, alemanys de Polònia, Hongria i Dinamarca, grisons de Suïssa, eslovens d'Itàlia, danesos i frisons d'Alemanya, aromanesos de Romania i Macedònia, karatxais de Rússia, rutens de Polònia, croats de Sèrbia i de Romania, sud-tirolesos, gitanos d'Hongria, occitans, címbrics, sòrabs i, també, catalans.

Antecedents
L'Europeada té alguns antecedents. El novembre de 2006, amb el ressò encara proper del Mundial de futbol a Alemanya, es va fer a Ièras (Occitània) el primer Viva World Cup, un campionat de futbol en què van participar quatre equips nacionals sense reconeixement de la FIFA: Camerun del Sud, Mònegue, Occitània i Sápmi. El torneig va ser organitzat per l’NF-Board, una associació fundada el 2003 per representar futbolísticament les nacions i pobles no reconeguts internacionalment, per motius polítics o esportius. Aquella primera copa del món, que tenia la col·laboració de l'Organització de Nacions i Pobles No Representats, s'havia d'haver jugat a la República Turca de Xipre del Nord, però a causa de la mala maror política en aquest territori es va descartar. La resposta de Xipre del Nord va ser la convocatòria, gairebé les mateixes dates, d’un torneig paral·lel, l’ELF Cup, amb la participació de vuit equips: l’Afganistan, Crimea, Grenlàndia, el Kirguisistan, el Tadjiquistan, el Tibet, Zanzíbar i la selecció de la República Turca de Xipre.

Segon Viva World Cup
Dos anys després de la primera convocatòria, el Viva World Cup es tornarà a disputar enguany a Gällivare (Sápmi), del 7 al 13 de juliol. Hi han confirmat la presència les seleccions de Sápmi, la Padània, el Kurdistan, la de Provença i un equip de siríacs.