El cap del govern basc lliura al parlament el projecte de llei de la consulta popular

  • Necessita un vot de l'esquerra independentista perquè el parlament pugui aprovar-lo

VilaWeb
Redacció
29.05.2008 - 12:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cap del govern basc, Juan José Ibarretxe, ha lliurat a la presidenta del parlament, Izaskun Bilbao, el projecte de llei (pdf) que convoca i regula una consulta popular. Aquesta consulta ha de decidir si s’obre un procés per a negociar la pau i normalitzar políticament el País Basc. Si el parlament l’aprovava, Ibarretxe faria la consulta el 25 d’octubre, però el govern espanyol ha dit que la recorreria al Tribunal Constitucional. El vice-president de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, s’hi ha reunit avui.Els tres partits que integren el govern basc (PNB, Eusko Alkartasuna i Ezker Batua) sumen trenta-dos escons, mentre que el PP i el PSE en sumen trenta-tres. Si la diputada d’Aralar també hi vota favorablement, els nou vots de l’esquerra independentista seran claus per a decantar la balança de l’una o l’altra banda.

Com que el parlament pot aprovar el projecte de llei amb majoria simple, només és necessari que un parlamentari de l’esquerra independentista hi voti favorablement. Però ahir va acusar Ibarretxe d’electoralista i va dir que el conflicte només se solucionarà mitjançant un acord plural que inclogui els set territoris històrics d’Euskal Herria i que doni resposta al dret a decidir.

Dues preguntes

El govern basc vol fer dues preguntes a la ciutadania. La primera és: ‘Esteu d’acord a donar suport a un procés de final dialogat de la violència si, prèviament, ETA manifesta de manera inequívoca la seva voluntat de posar fi a la violència per sempre?’

I l’altra: ‘Esteu d’acord que els partits bascos sense exclusions comencin un procés de negociació per arribar a un acord democràtic sobre l’exercici del dret a decidir del poble basc i que aquest acord sigui sotmès a referèndum abans de final del 2010?’.

Reunió Ibarretxe-Carod

El vice-president de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, s’ha reunit avui amb Ibarretxe a la seu de la presidència del govern basc. Han tractat sobre l’actualitat política del País Basc i Catalunya i li ha regalat el seu últim llibre, ‘2014’ (Mina), on exposa un full de ruta perquè el país sigui independent d’aquí a sis anys.

Enllaços
Govern basc: projecte de llei per regular la consulta popular (pdf) | Consulta per a la pau i l’acord | Ple del 28 de setembre en què la va anunciar.
Full de ruta (pdf) del procés de consulta al poble basc.
VilaWeb: El govern basc enllesteix la llei per al projecte de consulta popular (25/05/2008).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any