Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  26.05.2008  12:30

Els embassaments són gairebé un 40% plens

Men?ame
 

Els embassaments de les conques internes de Catalunya es troben ja al 39,39% de la capacitat, gairebé deu punts per sobre que fa deu dies. Les pluges han beneficiat sobretot els pantans del sistema Ter-Llobregat , que són els de Sau, Susqueda, La Baells, La Llosa del Cavall i Sant Ponç, i que proveeixen l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquests embassaments es troben ja al 40,29% i emmagatzemen 612,07 hectòmetres cúbics d'aigua.

Encara millor és la situació dels pantans de la conca de l'Ebre, on el pantà d'Oliana es troba a més del 90% i ha obert les comportes per transvasar aigua al pantà de Rialb. El pantà de Boadella es troba al 26,2%, el de Siurana al 38,5% i el de Riudecanyes al 44,4%.

A principi d'abril, els pantans eren a punt d'entrar en fase d'emergència, amb un 21% de capacitat, segons l'anterior decret de sequera, però ara, un mes i mig més tard i gràcies a les abundants precipitacions dels darrers dies, els embassaments ja acumulen el doble d'aigua que aleshores, 273,52 hectòmetres cúbics d'aigua.

Tot i aquesta millora, Catalunya continua en situació d'excepcionalitat per sequera i es mantenen les prohibicions en alguns usos de l'aigua potable i les obres de prolongació del transvasament de l'Ebre a Barcelona.

El CAT nega la compra de vots

El president del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), Daniel Pi, ha negat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'hagués compromès a canviar els informes negatius de plans parcials municipals d'urbanisme del Camp de Tarragona a canvi de vots favorables al transvasament de l'Ebre a Barcelona. El batlle republicà de Montblanc, Josep Andreu, havia denunciat que l'Agència s'havia compromès en aquest sentit.

Andreu va explicar que un batlle havia canviat el sentit del seu vot a última hora perquè l'ACA s'havia compromès a redactar informes favorables de set plans parcials paral·litzats a la seva població, presumiblement el Vendrell, tot i que el batlle d'aquesta població ho ha negat.

En unes declaracions fetes a Catalunya Ràdio, Pi va dir que la notícia era 'absolutament i radicalment falsa', tot i que va admetre que havia dit als batlles que la construcció de la canonada i la posada en marxa de la dessaladora de Cunit facilitaria que es poguessin revisar els informes urbanístics desfavorables dels municipis.

ICV es planteja derogar el transvasament

El secretari general d'Iniciativa per Catalunya–Verds, Jordi Guillot, ha tornat a dir avui que el partit que representa demanarà la derogació del decret de sequera tan bon punt 'es garanteixi el risc zero de tota tallada d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona'. Per Guillot, en una situació de garantia tal el decret ja no es justificaria.

El secretari general ja va exposar ahir a Lleida la mateixa idea i va explicar que, 'una vegada derogat el decret', ICV continuaria impulsant la cultura de l'aigua, concretada en la reutilització, en la regeneració i, especialment, en la construcció de plantes dessaladores. També va dir que ICV proposaria al govern la necessitat de repensar les polítiques de reequilibri territorial, per fer-les més 'reals i concretes'. Com a exemple, caldria millorar la xarxa ferroviària de rodalia de les comarques occidentals i impulsar la indústria agroalimentària. Per Guillot, hi ha un 'malestar territorial evident', que el govern ha de resoldre.

Men?ame