Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  25.05.2008  11:19

El govern basc enllesteix la llei per al projecte de consulta popular

Donarà cobertura jurídica al projecte d'Ibarretxe de convocar el poble basc a reconèixer el dret de decidir

Men?ame
 

El govern basc enllesteix una llei, que haurà de validar el parlament, per donar cobertura jurídica i política al projecte de consulta popular que Juan José Ibarretxe vol dur a terme el pròxim 25 d'octubre. Així ho ha anunciat avui la portaveu de l'executiu, Miren Azkárate, que ha dit que la llei regularia la consulta, basada en dues preguntes: una sobre el rebuig de la violència al País Basc i una altra sobre la capacitat del poble basc de decidir el seu futur polític.

Ibarretxe va presentar aquesta setmana a José Luís Rodríguez Zapatero el seu projecte. El cap del govern basc va provar, doncs, d'arribar a un acord amb el president espanyol sobre el projecte de consulta a la ciutadania basca, però la reunió no va reeixir. Això no obstant, Ibarretxe va dir que encara confiava a acostar posicions amb l'executiu espanyol.

Ara, si els dos governs no arriben a cap acord, la consulta del 25 d'octubre podrà servir per autoritzar Ibarretxe a enviar un mandat imperatiu a totes les parts (ETA, govern espanyol i partits polítics bascos) amb vista a desenvolupar un doble procés de diàleg i de negociació que foragiti la violència i resolgui el conflicte. És a dir, els ciutadans hauran de dir si volen que els partits bascos concretin, abans del 2010, un acord polític sobre el futur del País Basc. En cas que sí, i una vegada concretat l'acord, aquest serà sotmès de seguida a referèndum.