Les Terres de l’Ebre mostren al carrer el rebuig al transvasament amb una multitudinària manifestació a Amposta

  • Els organitzadors parlen de 30.000 persones i la policia ho rebaixa a 8.000 · El manifestants ocupen més espai que en la gran manifestació del 2000 · Manolo Tomás diu que el govern no pot desoir 'la veu de la gent'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

VilaWeb TV ha ofert durant tota la setmana la sèrie especial 'El País del Riu' que ha analitzat la situació de les Terres de l'Ebre. Hi han intervingut representants polítics i la PDE però també personalitats com el sociòleg Jesús Sorribas o el cantant Artur Gaya, que han definit les difícils relacions entre les Terres de l'Ebre i l'àrea de Barcelona.
Redacció
18.05.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Prop de 30.000 persones s’han manifestat a Amposta contra el transvasament de l’Ebre a l’àrea metropolitana de Barcelona (PDE i Twitter) segons la Plataforma en Defensa de l’Ebre (vegeu-ne aquest vídeo resum). La policia ha rebaixat la xifra a 8.000. La marxa l’han encapçalat un grup de dones de l’Ebre amb pancartes que deien: ‘Terres de l’ebre, la Catalunya enganyada’, i ‘Lo riu és vida, no al transvasament’. Entre els participants la Federació de Veïns de Barcelona i nombrosos polítics, entre els quals els regidors del PSC d’Amposta, polítics locals de diferents partits, amb una presència destacada d’ICV i representants d’Esquerra com Marta Cid, Uriel Bertran i Jaume Renyer. Hi ha participat també gent vinguda de Barcelona i el País Valencià, així com d’Aragó.
Al final de la marxa, que ha tingut un ambient familiar i festiu, l’escriptor i blocaire de MésVilaWeb Emigdi Subirats ha llegit el manifest, on ha acusat els polítics del govern català de ‘botiflers’. El president de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Manolo Tomás, ha dit a VilaWeb que el govern no podia desoir ‘la veu de la gent’, i que a partir d’ara canviarien moltes coses. ‘Si no s’atura la canonada, la lluita continuarà’, ha advertit Tomás.La marxa ha estat més multitudinària que del 28 d’octubre del 2000, quan prop de 18.000 persones es van manifestar contra el Pla Hidrològic del PP. Els manifestants han ocupat més espai als carrers d’Amposta del que van ocupar en aquella ocasió.

Entre les organitzacions que hi han participat hi havia la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments (PMCT) i Xúquer Viu, Unió de Pagesos, els representants dels quals han vingut amb tractors.

Reaccions polítiques

El cap de l’oposició i president de CiU, Artur Mas, s’ha solidaritzat amb els participants a l’oposició davant ‘l’engany’ del tripartit. ‘Entenc la reacció’, ha dit, ‘perquè la gent de l’Ebre s’ha sentit traïcionada i enganyada’, ha dit Mas, tot i que la seva formació política dóna suport al transvasament.

El govern no desisteix de fer el transvasament

Malgrat les últimes pluges, el govern manté al sistema Ter-Llobregat el nivell d’excepcionalitat 2 per sequera. L’augment de les reserves feia sortir automàticament d’aquesta excepcionalitat, però l’executiu es va reunir d’urgència dijous a la tarda per modificar (pdf) el decret (pdf) i mantenir les restriccions.

Panisello va dir a VilaWeb que l’objectiu del govern no és pas d’acabar la sequera, sinó de fer les obres del transvasament de l’Ebre. El portaveu de Xúquer Viu, Paco Sanz, també explica: ‘El transvasament no ha servit sinó per donar ales als qui també defensen el transvasament de l’Ebre a València i a Múrcia, i el del Xúquer al Baix Segura. La posició del PP, que era morta, ara ha revifat. Costen d’entendre, les raons del govern català.’

(Fotografia: ACN.)

Enllaços
VilaWeb TV: Vídeo resum de la manifestació i opinions dels manifestants
Manifest final de la manifestació, llegit per Emigdi Subirats
Agrupació de blocs de les Terres de l’Ebre: Ebresfera
Especial de VilaWeb TV sobre les Terres de l’Ebre: El País del Riu
Generalitat de Catalunya: Decret de la sequera (pdf) | Modificació del decret (pdf) | Compareixença de premsa del conseller Baltasar (vídeo).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any