Notícies

Divendres  16.05.2008  06:00

'L'objectiu del govern no és pas d'acabar la sequera, sinó de fer les obres del transvasament'

La Plataforma en Defensa de l'Ebre critica la decisió de modificar el decret de la sequera · Dimiteix un membre d'ICV del Consorci d'Aigües de Tarragona

Men?ame
 

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Joan Antoni Panisello, ha declarat a VilaWeb que l'objectiu del govern no era pas d'acabar la sequera, sinó de fer les obres del transvasament de l'Ebre. I ho corrobora, ha dit, la decisió, presa ahir pel govern, de modificar (pdf) el decret de sequera (pdf) per tal de mantenir el nivell d'excepcionalitat 2, que prohibeix de regar parcs i jardins i d'omplir piscines dins les conques del Ter-Llobregat. I això malgrat les últimes pluges, que han fet pujar els embassaments fins al 30%.

L'augment de les reserves feia sortir automàticament del nivell 2 d'excepcionalitat, però l'executiu es va reunir d'urgència per modificar el decret i mantenir les restriccions. El decret preveia de passar automàticament d'un nivell d'excepcionalitat a un altre, amb les corresponents mesures de restricció, segons el volum d'aigua dels embassaments. Ara, en canvi, amb la modificació del decret, serà el govern qui decidirà el pas d'un nivell a un altre, basant-se en elements com el nivell d'aigua dels aqüífers, la pluviometria i el volum d'aigua emmagatzemada.

Dit i fet: el govern va decidir de mantenir el nivell 2 a la Muga i al Ter-Llobregat i de passar al nivell 1 a les altres conques. Així es manté la prohibició de regar parcs i jardins i d'omplir piscines i es fa visible una situació extraordinària de sequera a l'àrea de Barcelona que justifica el manteniment de mesures com el transvasament de l'Ebre i el transport d'aigua amb vaixell.

Per Panisello, això torna a demostrar la disbauxa del tripartit, car és inadmissible que Baltasar digui un dia que passarem al nivell 1 (i que es podran omplir piscines i regar jardins) i que Montilla hagi de córrer per arreglar-ho.

Dimiteix Jaume Forcadell, d'ICV, del Consorci d'Aigües de Tarragona

Jaume Forcadell, membre del Consorci d'Aigües de Tarragona i militant d'ICV a les Terres de l'Ebre, va presentar ahir la dimissió al conseller de Medi Ambient Francesc Baltasar. En la carta de renúncia, Forcadell va reiterar l'oposició al transvasament i va lamentar el 'canvi de criteri' del govern, que al 2004 s'havia oposat a aquest obra.

I un altre militant de la formació, Eleuteri Arques, membre de l'organització local d'ICV a Deltebre (el Baix Ebre) i de l'Assemblea General del Consorci d'Aigües de Tarragona, va presentar la dimissió pels mateixos motius. Se sumen als membres de l'assemblea de Sant Carles de la Ràpita (el Montsià), que dimecres van tornar el carnet del partit.

(Foto 2: ACN.)