El grup Pèl Capell publica ‘Pedra foguera’, una antologia de poesia jove dels Països Catalans

  • Es presenta avui a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València

VilaWeb
Redacció
16.05.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Explica Jaume C. Pons, membre del grup Pèl Capell, que ‘Pedra foguera’ vol dir encendre ‘el primer foc, la flama, el gran incendi. Pedra foguera també va ser la capçalera d’una revista anarquista, i d’una altra revista satírico-anarquista que es va publicar a Felanitx, i fins i tot hem descobert que és el títol del llibre en què Joan Pau II va recopilar la seva poesia. Quan ho vam saber ens va semblar espectacular i ens vam fer un tip de riure’.De fet, aquesta ‘Pedra foguera’, a cura de Pèl Capell i editada per la Federació Llull i Documenta Balear, és una antologia de poesia jove dels Països Catalans, amb poemes de vint-i-vuit poetes de menys de trenta anys. La majoria de poemes són inèdits (hom ha prioritzat els poetes inèdits) i, per tant, el volum no és una mera recopilació, sinó una novetat editorial.

‘Aquesta antologia, diu el consell de redacció de Pèl Capell al principi del llibre, és feta en positiu: ni capelletes ni enveges ni traïcions. Res. Poesia i paraules. Ben bé tot. Punt i principi de l’espurna de fregar la pedra. (…) Amb uns referents mínims i una xarxa d’amics i copes que s’ha anat ampliant, hem reunit aquesta trentena de poetes. De fet, podrien haver estat cent, però són vint-i-vuit, ja n’hi ha.’ I acaba: ‘La selecció, l’hem feta nosaltres d’acord amb els autors i cercant sempre la màxima representació, tan temàtica com formal. La tenebra cultural no ens envairà, la poesia serà lliure.’

Pèl Capell

Signa el text el nucli de Pèl Capell: Glòria Julià Esterlich, Joan Fullana Company, Joan Tomàs Martínez Grimalt, Jaume C. Pons Alorda i Pau Vadell i Vallbona. Aquests personatges, vinculats a les lletres i a les arts i que ‘coquetegen’ amb la poesia (segons paraules de Pons), són de Mallorca i la majoria fan vida d’estudiant a Barcelona. Es reuneixen cada dimecres al bar Horiginal, entre copes i recitals, una excusa com una altra per a compartir i alimentar aquesta efervescència vinculada a la poesia.

Pèl Capell va començar a actuar al 2005, amb l’edició de la revista del mateix nom, de la qual ja n’han publicat vuit números. Cada revista s’ha dedicat a un poeta (Blai Bonet, Maria Mercè Marçal, Palau i Fabre, Andreu Vidal, Damià Huguet, Guillem d’Efak, Joan Vinyoli). I la presentació de cada número es converteix en un homenatge al poeta, amb recital inclòs, i una gran festa, amb música i performances satíriques, provocadores, reivindicatives.

‘El primer pas de Pèl Capell, explica Jaume C. Pons, va ser d’editar la revista. Però fa uns quants mesos vam pensar que havíem de fer un pas endavant i vam posar-nos a treballar, intensament, obsessivament, en l’antologia.’ Cada poeta hi ha aportat quatre poemes, una fotografia seva, unes dades biogràfiques i una frase que vol resumir què és per a ell la poesia.

A més, aquesta antologia de joves poetes és abonada per alguns poetes ja consolidats i entusiastes del moviment efervescent de Pèl Capell. Per exemple, una pintura de Perejaume il·lustra la coberta del llibre, i Enric Casasses ha fet un text a guisa de pròleg. Diu als poetes joves: ‘I ai cors de pedra i de pedra foguera… els que avui apareixeu en aquesta pàgines ja fa dies que sou al mig del pas de la vida, s’hi ha de comptar, amb vosaltres, no es pot fer com si no hi fóssiu. Ni vosaltres podeu fer com si no hi haguéssiu estat, nois i noies, que jugueu amb foc, toqueu coses que importen molt i jo, que necessito néixer, us demano per favor que no em deixeu penjat. I vigileu, perquè els que us vénen al darrere, els que encara són massa tendres d’anys per entrar a l’antologia, ja es disposen a llegir-la.’

Palau i Fabre

El llibre és dedicat a Josep Palau i Fabre. El col·lectiu Pèl Capell va demanar a Palau un pròleg per al llibre, però llavors Palau ja estava malalt. ‘Com que no ens va poder escriure el pròleg, li vam dedicar el llibre. L’havíem d’anar a veure un cap de setmana, però es va morir la setmana abans. Aquell dia vam escampar i recitar poemes de l’alquimista per carrers i locals de tot Gràcia’, explica Pons.

El llibre ‘Pedra foguera’ es presenta avui, 16 de maig, a dos quarts de vuit del vespre a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València, amb Jaume Pérez Montaner. Al vespre es farà un recital poètic a Ca Revolta. També es presentarà a Barcelona (22 de maig a l’Horiginal), a Palma (29 de maig a Ca n’Alcover i as Pinzell), i a la Fundació Palau de Caldes el 28 de juny.

M. S.

Enllaços
Més informació a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any