Satisfacció a Sagunt per la petició del govern de no tocar el teatre romà

  • La Generalitat demana al Tribunal Superior de Justícia que s'aturin les obres de destrucció del teatre romà

VilaWeb
Redacció
14.05.2008 - 18:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Col·lectiu pel Patrimoni Saguntí està satisfet per la decisió de la comissió d’experts de la Generalitat que insta a no executar una sentència del Suprem espanyol. L’òrgan considera una qüestió de sentit comú deixar sense efecte la resolució judicial que obligava a destruir les reformes del teatre romà. Al mes de gener, el tribunal espanyol va donar la raó a un ex-diputat del PP que demanava el desmantellament de l’obra.Els experts al·leguen que aplicar la sentència del Suprem espanyol no suposa que el teatre torni a l’estat en el qual estava abans de la intervenció dels arquitectes Giorgio Grassi i Manuel Portaceli. A més, al·leguen qüestions de seguretat, problemes per mantenir l’ús cultural del teatre i una despesa molt important de diners.

Aquest dictamen ha estat celebrat pels opositors a la destrucció de les reformes del teatre de Sagunt. En aquest sentit, la presidenta del Col·lectiu pel Patrimoni Saguntí, Conxa Cardó, ha explicat que ‘la decisió del Consell de la Generalitat coincideix plenament amb la nostra’ i afegeix que, ‘desmantellar les obres és molt pitjor perquè podria posar en dubte l’ús del recinte com a espai escènic’.

A més, el Col·lectiu no ha deixat mai d’insistir en què els diners que costa desmantellar la reforma es poden gastar en projectes culturals i econòmics de la ciutat. Per això, va proposar que la Generalitat els invertís en adaptar els accessos al teatre per als discapacitats físics, revitalitzar el castell de Sagunt, dinamitzar el comerç local o millorar el barri jueu.

Les reticències del govern valencià

Fins ara, la Generalitat no havia pres cap decisió clara en l’assumpte, que als anys vuitanta va utilitzar electoralment contra els socialistes, però que l’incomodava, tant per l’elevada despesa de les obres com per la implicació negativa que tindria per a Sagunt la pèrdua d’una programació cultural destacada.

De fet, la consellera de Cultura, Trini Miró, ha insistit avui que el Partit Popular segueix pensant el mateix sobre les obres de reforma de Grassi i Portaceli, ‘que mai s’haurien d’haver fet i eren il·legals’. Miró ha afegit però, que ‘veient que la destrucció de les obres podria perjudicar enormement el món cultural i social de Sagunt’, aturar-la és ‘el millor camí a seguir’.

Les decisions judicials

Al mes de març, el Tribunal Superior del País Valencià va donar tres mesos al govern valencià perquè presentés un pla i un projecte d’obra per al desmantellament de la reforma del teatre romà de Sagunt, tal com va sentenciar el gener passat el Suprem espanyol. El TSJ responia així a la petició de l’ex-diputat del PP Juan Marco perquè es complís la sentència.

Enllaços
Informació sobre la reforma del Teatre de Sagunt a la web de Manuel Portaceli.
Manifest (pdf) de personalitats de la cultura contra l’enderroc de la reforma del teatre de Sagunt.
Mail Obert d’Albert Dasí: Arquitectures contra falles (Sagunt a escena) (16.1.08).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any