La cap opositora birmana, Premi Internacional Catalunya

  • La Generalitat la distingeix juntament amb la metgessa Cynthia Maung · És en arrest domiciliari per oposar-se a la junta militar que governa el país

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.05.2008 - 13:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat de Catalunya ha decidit atorgar el vintè Premi Internacional Catalunya a les birmanes Aung San Suu Kyi, cap de l’oposició i Premi Nobel de la Pau 1991, i a la metgessa Cynthia Maung. Dotat amb 100.000 euros i l’escultura ‘La clau i la lletra’ d’Antoni Tàpies, els reconeix la lluita democràtica que emprenen diàriament contra la junta militar birmana que dirigeix el país. Suu Kyi és en arrest domiciliari des del 1989 per la seva lluita en pro dels drets civils.Suu Kyi (1945) és filla del comandant Aung San, que va signar el tractat d’independència d’aquesta antiga colònia britània. Va fer el seu primer parlament en públic l’agost del 1988, exigint un govern democràtic. Poc després, l’exèrcit va prohibir les reunions de més de quatre persones i, el juliol de 1989, la va col·locar sota arrest domiciliari. El seu partit va guanyar les eleccions amb un 82% dels vots el 27 de maig de 1990, però la junta militar no va reconèixer els resultats.

El 1995, després de sis anys d’arrest domiciliari, la junta militar la va alliberar, tot i que no va abandonar el país perquè sabia que no hi podria tornar. La van tornar a empresonar al seu domicili entre el 2000 i el 2002. El 2003 la van empresonar, després de la massacre de Depayin, i la van tornar a posar en arrest domiciliari des de finals d’aquell any fins ara.

Maung (1959) treballa com a metgessa en una població tailandesa fronterera amb Birmània des de 1988, on ha organitzat equips mèdics que es desplacen amb maletes a la selva per a guarir els desplaçats que hi busquen refugi. Serà ella qui recollirà el premi en nom d’ambdues el mes de novembre en un acte al Palau de la Generalitat.

Enllaços
Generalitat de Catalunya: Dossier de proclamació (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any