El govern de Birmània refusa l’entrada de cooperants i periodistes estrangers

  • L'ONU es queixa dels obstacles amb què topa l'ajut humanitari

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.05.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministeri d’Afers Estrangers de Birmània ha explicat en un comunicat que no és en condicions de rebre cooperants i periodistes estrangers, i que prioritza l’entrada de menjar, material humanitari i diners. Ahir, el responsable de fer arribar l’ajut humanitari a Birmània en nom de les Nacions Unides, John Holmes, es va queixar dels obstacles que la junta militar els posava. Fins ahir el govern no va permetre que aterressin els primers avions portadors d’ajut, i encara no pas tots.Mentrestant, l’ONU ha tornat a elevar la xifra dels damnificats pel Nargis: un milió i mig. Sobre la xifra de morts, un alt diplomàtic nord-americà va dir ahir que n’hi havia més de 100.000, però un oficial de la junta va parlar de 80.000. Molts dels morts són de la principal ètnia minoritzada, els karens, que la junta militar sempre ha reprimit amb contundència.

Els karens i la junta militar

Els karens, un poble d’origen tibetà, lluita de fa dècades (amb armes i tot) contra la junta birmana. Si bé han estat durament represaliats per l’exèrcit, encara mantenen unes quantes guerrilles actives. A més, força grups de defensa dels drets humans denuncien la situació. Tot i amb això, els intents de diàleg amb la junta no han avançat fins ara.

La votació de diumenge

Tampoc no va tramitar els visats als tècnics cooperadors que havien de fer les humanitàries. L’ambaixador dels Estats Units a l’ONU, Zalmay Khalilzad, va declarar-se indignat per la lentitud de la junta militar.

A les àrees més afectades pel cicló, el referèndum sobre la nova constitució de diumenge no s’hi farà, perquè ha estat ajornat per decisió dels militars. Però fins abans de la catàstrofe, aquests pressionaven els karens perquè hi votessin afirmativament.

Segons la junta militar, un sí multitudinari a la nova constitució seria un primer pas per a democratitzar el país. Però el fet és que no se sap quin serà el redactat final que se sotmetrà a votació. La redacció original possibilitava que el 2010 hi hagués eleccions, però una segona versió, distribuïda més recentment, no ho deixa tan clar.

Enllaços
Mapa de Birmània fet per l’ONU amb les zones més afectades pel cicló i agència de l’ONU per a la coordinació d’ajuda humanitària.
Reuters: U.S. “outraged” by Myanmar’s response to cyclone.
Els karens: Karen People, karen.org, Karen Human Rights Group i informació la Viquipèdia.
Diaris birmans estatals: The Myanmar Times i The New Light of Myanmar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any