Francesc Torres: ‘M’agradaria guanyar la guerra civil espanyola’

  • Entrevista amb l'artista, Premi Nacional de Belles Arts de la Generalitat, i fotògraf de fosses comunes republicanes

VilaWeb
Redacció
07.05.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Francesc Torres (1948), Premi Nacional de Belles Arts de la Generalitat, s’ha especialitzat en la memòria històrica. Ahir es va presentar el seu llibre ‘Dark is the room where we sleep‘(‘Fosca és la cambra on dormim’ – Actar, 2008) amb fotografies de fosses comunes republicanes de Burgos. En aquesta entrevista Torres explica que cerca justícia sobre la guerra del 1936-39, en què ‘hi havia bons i dolents, amb tots els matisos que vulguem’.

Torres, que ha viscut i treballat vint anys a Nova York, l’any 2004 va fotografiar la fossa comuna de republicans de Villalar de los Montes (Burgos), quan el govern convergent i el tripartit li negaren el permís de fer-ho en territori català. Torres s’ha especialitzat en treballs de memòria històrica: ha fet art a partir d’una reproducció del cotxe en què va morir Carrero Blanco o de l’ambaixada franquista a Berlín. Ara té intenció de treballar amb les desferres de l’atemptat de l’11-S de Nova York.

Torres va presentar el llibre dins la jornada ‘Fosca és l’habitació on dormim’, tinguda ahir a Barcelona. Entre les ponències de la jornada, n’hi havia de Kristen Lubben, curadora de l’International Center of Photography de Nova York, que va exposar l’obra de Torres i que treballa amb l’arxiu de fotografies de Robert Capa i Gerda Taro. També hi van conferenciar, sobre el paper de l’art i de la fotografia en la consignació de la història, Jon Lee Anderson, prestigiós cronista de guerra, autor de ‘Che Guevara, una vida revolucionaria’ (Anagrama, 2006), Josep Cruanyes, historiador, i Xavier Montanyà, periodista i col·laborador de VilaWeb.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any