Notícies

Dimecres  07.05.2008  06:00

Hèctor Faubel, Andreu Palop i Núria Roca protagonitzen la campanya d'Escola Valenciana per a la matriculació

70.000 alumnes han de deixar d'estudiar en català a secundària

Men?ame
 

Uns 70.000 alumnes de primària no poden continuar els estudis en català quan arriben a secundària per la mala planificació del govern valencià. Així mateix ho va dir ahir Escola Valenciana durant la presentació de la campanya 'Matricula en futur, matricula en valencià', una campanya que té el suport de la presentadora de televisió Núria Roca, del jugador de futbol Andreu Palop i del pilot de motociclisme Hèctor Faubel.

Assistiren a l'acte una mare romanesa que viu a Catarroja (Horta) des de fa quatre anys i la presidenta de Fapa-València, Gemma Piqué. La campanya aspira a fer créixer el percentatge d'alumnes que estudien en català, que ara no arriba al 25%. El president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, va culpar la mala planificació de l'administració d'aquestes xifres tan baixes. A tall d'exemple, va comentar que uns 70.000 alumnes no podien continuar els estudis en català a secundària perquè el professorat no era bilingüe: tan sols un 64% podia fer les classes tant en català com en espanyol.

Escola Valenciana insisteix que el català ha de ser la llengua que s'estudiï d'entrada. Diego Gómez ho va argumentar així: 'L’ensenyament en valencià és l’únic que assegura el domini efectiu de les dues llengües oficials; una bona educació bilingüe facilita l’adquisició de més idiomes, com l'anglès; el domini de totes dues llengües facilita la preparació i la incorporació al món laboral; estudiar en valencià significa l’acollida i la integració dels nouvinguts a la nostra cultura i a la nostra idiosincràsia com a poble i ajuda a comprendre millor el fet de la diferència, ens fa més tolerants i respectuosos dels altres.'

El sots-campió mundial de 125 cc, Hèctor Faubel, va dir durant la presentació de la campanya: 'Hem de mantenir vives les nostres raïls i la nostra llengua i per això done suport a la campanya.' En unes declaracions a Escola Valenciana, Núria Roca, que no va poder assistir a l'acte, va declarar: 'Cal ajuda i empenta per a fer coses en valencià. I si puc col·laborar-hi d'alguna manera, ho faig. A més, sempre he parlat en valencià i he procurat d'impulsar la llengua des de la llibertat més absoluta. Per això la campanya em paregué una idea extraordinària.' I Andreu Palop, un dels porters més en forma de la lliga, va reblar: 'L’ensenyament en valencià és sinònim de qualitat'.