Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  03.05.2008  10:41

La junta electoral de Zimbabwe convoca una nova tanda electoral

Men?ame
 

El dirigent opositor de Zimbabwe Morgan Tsvangirai (foto), del Moviment pel Canvi Democràtic, ha aconseguit el 47,9% dels vots de les eleccions que es van fer el 29 de març, segons ha dit la junta electoral. Tot i que ha guanyat, com que no ha superat el llindar del 51%, la junta electoral ha convocat una segona tanda electoral. Robert Mugabe, que ha governat el país sis legislatures seguides, ha assolit el 43,2% dels vots; Simba Makoni ha arribat al 8,3% dels vots i Langton Towungana, al 0,6%.

L'endemà de les eleccions Tsvangirai ja va anunciar que havia guanyat les eleccions, tot i que encara no s'havien fet públics els resultats electorals, però és que ja planava la sospita de frau electoral per part de l'actual president, Robert Mugabe, que no havia permès l'assistència d'observadors internacionals al procés electoral. De fet, el dia de les eleccions un control de rutina va detectar una llista electoral fantasma amb vuit mil electors inscrits en un lloc despoblat.

Ara Tsvangirai ha de decidir si boicota la convocatòria o es presenta a la segona tanda electoral, tot i que rebutja els resultats oficials. A més, la tensió i la violència ha augmentat amb força l'útim mes a Zimbabwe i el Moviment per al Canvi Democràtic assegura que es tracta d'una estratègia del govern de Mugabe per intimidar els electors. Segons Tsvangirai, Mugabe ha retardat un mes la comunicació dels resultats oficials per tal de poder crear el clima de violència actual.