Notícies

Divendres  25.04.2008  07:08

L'auge de la indústria dels biocombustibles, causa de la crisi mundial d'aliments segons Lancet

La prestigiosa publicació insta els governs a abordar aquest greu problema, que ja ha causat revoltes

Men?ame
 

L'actual crisi mundial d'aliments, que ja ha provocat revoltes a diferents punts del planeta, és a causa, principalment, de l'auge de la indústria dels biocombustibles, segons que explica avui The Lancet a l'editorial. La prestigiosa revista mèdica britànica explica que la producció extensiva de cereals per a produir biocombustibles, com el blat de moro, n'ha disparat el preu. Així, el preu del blat i de l'arròs va pujar l'any passat un 130% i un 120% respectivament, i milions de persones a tot el món en van patir els efectes, fam i pobresa.

Els editors de Lancet insten els governs a abordar la crisi, que ha provocat protestes populars i morts a països com el Camerun, Senegal, Burkina Fasso, Costa d'Ivori, Egipte i Haití.

Entre els exemples que posa la revista de l'augment de consum de biocombustibles hi ha el d'Estats Units. Segons Lancet, el volum de blat de moro consumit pels vehicles d'aquest país cobriria les necessitats alimentàries de 82 països. La publicació també mostra satisfacció pel fet que la Unió Europea s'hagi replantejat la política de biocombustibles. A més, insta els caps de govern i d'institucions com l'ONU i el Banc Mundial a abordar la crisi des de l'arrel, i no amb solucions a curt termini, com l'ajuda humanitària. Per exemple, els Estats Units i França proporcionen ajuda a països on hi ha manca d'aliments, però farien millor d'abolir els subsidis agrícoles que proporcionen als grangers, assegura Lancet.

Altres causes que han influït en la crisi d'aliments són el canvi climàtic i els subsidis agraris.