La revolució dels portàtils barats de butxaca

  • Tenen menys capacitat i potència que no els ordinadors convencionals, però porten internet a tot arreu

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.04.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nicolas Negroponte va demostrar que es podia fer un ordinador portàtil barat i realment petit. Encara que el seu XO no hagi acabat de reeixir, el concepte ha fet forrolla i ha conduït a uns productes informàtics nous: els ‘ultraportàtils’, ordinadors de butxaca prou petits perquè es puguin portar a tot arreu i força més barats que no els convencionals. Si el primer model reeixit d’aquesta sèrie va ser l’eeePC d’Asus (vegeu-ne un vídeo de VilaWeb TV), ara n’hi ha més per a triar, i cada dia més. Tot seguit us en detallem alguns.Internet i Linux

L’èxit d’aquests productes es relaciona amb la possibilitat, cada vegada més general, d’accedir a internet gairebé des de qualsevol lloc, sia a través de les xarxes wi-fi obertes que es poden trobar a molts edificis públics i als carrers de les ciutats, sia a través de les xarxes de telefonia mòbil. Disposar, doncs, d’un ordinador que pesi prop d’un quilo, faci poc més d’un pam i sigui capaç de connectar-se a internet i fer les mateixes tasques que un portàtil convencional, resulta molt interessant per als qui volen entrar a internet des de tot arreu. És per això, sobretot, que aquests ordinadors tenen cada vegada més èxit als Estats Units i al Japó, on ja fa mesos que es comercialitzen.

A sobre, l’ús cada vegada més senzill d’algunes distribucions de sistemes operatius GNU/Linux ho ha facilitat molt, perquè els sistemes operatius Windows poden ser massa cars per a uns ordinadors que ronden els 200-400 euros. Per una altra banda, els processadors que porten han estat dissenyats per estalviar energia, no pas per ser molt potents; també van amb un disc dur més petit i amb menys memòria RAM que no pas un ordinador convencional… Tot plegat fa que el Windows Vista normalment no pugui funcionar-hi.

Els models

L’Asus eeePC va ser el pioner d’aquests prototips, amb models que tenien una pantalla de set polzades, sense disc dur (solament admetien una memòria flaix de 2-8Gb), 1Gb de memòria RAM i una distribució de GNU/Linux, anomenada Xandros, pre-instal·lada. Ara ja han sortit els primers ordinadors del model 900, amb una pantalla de 8,9 polzades i, opcionalment, amb Windows XP. (De totes maneres, els eeePC no es podran comprar al nostre país, si no és via internet o des de Catalunya Nord, fins el mes entrant.)

Però l’èxit que va tenir entre els internautes (Asus va patir per poder satisfer totes les comandes) ha motivat unes quantes empreses a seguir l’exemple. Una de les primeres va ser Everex, amb el CloudBook, un portàtil de nou polzades, amb una bateria que pot arribar a les cinc hores de durada, 30Gb de disc dur, 512Mb de memòria RAM i una distribució de GNU/Linux anomenada gOS, pensada especialment per a internet. Però no ha tingut gaire èxit (i solament es pot comprar via internet).

El MiniNote 2133 d’HP, que encara ha d’arribar a les botigues, pot valer 300-500 euros, segons el model. Els més cars tindran el Windows Vista instal·lat de fàbrica i 160Gb de disc dur i 2Gb de memòria RAM. Això i la pantalla de 8,9 polzades fan que pugui pesar gairebé un quilo i mig, força més que no els altres. De totes maneres, els models més barats seran més lleugers, amb memòria flaix en lloc de disc dur i 512MB de RAM o més.

Finalment, hi ha Airis, de Kira, que ja es pot comprar a les botigues de tot el país, fora de Catalunya Nord, per 299 euros (o per 99, si es fa un contracte amb Movistar). La pantalla és de set polzades, de resolució baixa; les característiques són molt similars a les de l’eeePC, pot admetre un disc dur de 40Gb i es pot comprar amb Windows XP o GNU/Linux, segons el model.

Aquests són els models més destacats, però n’hi ha més, que solament es venen en alguns països (com el Jisus, als Països Baixos), i, en tot cas, és previsible que ben aviat hi hagi fabricants d’ordinadors, com Acer, que s’hi apuntin.

Enric Borràs Abelló

(Fotografies: 1. MiniNote 2133. 2. eeePC. 3. CloudBook. 4. Kira.)

Enllaços
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any