Descobrir Xuriguera, més enllà dels verbs conjugats

  • El Centre Cultural acull una exposició sobre l'autor, que va viure a Mollerussa

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.04.2008 - 10:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de la passada setmana el Centre Cultural de Mollerussa acull una exposició sobre Joan Baptista Xuriguera, l’autor conegut pel seu manual dels vers catalans conjugats.
Xuriguera, però, té una obra molt més extensa i variada, alhora que desconeguda, tal com va explicar Josep Camps, estudiós de l’escriptor, i responsable de “L’horta daurada” (Editorial Fonoll) recull de poemes de Xuriguera, un escriptor que va exercir la docència a Mollerussa.Josep Camps va fer una xerrada, acompanyat d’Eduard Comalada, regidor de Cultura, i Pau Xuriguera, fill de l’autor, on va repassar la vida de l’escriptor nascut a Menàrguens (la Noguera) el 1908.

Camps va qualificar l’obra de Xuriguera com a “revolucionària” i “moderna”, amb novel·les com “Desembre”, la majoria publicada abans de la guerra del 1936-39, i que ara ha esta reeditada.

Així “Desembre” ho ha fet Edicions de 1984, mentre que El Cep i la Nansa Edicions ho ha fet amb “Hilde” i “Margarit”

Implicat políticament, va ser alcalde de Lleida durant la guerra; va perdre la feina a l’ajuntament de Barcelona, que no recuperaria fins el 1977, amb 67 anys; va viure a l’exili a Montauban, on va crear el Casal Català. Allí va organitzar el primer concert de Pau Casals en aquest població, una vegada alliberada dels alemanys, i a favor dels nens orfes. L’any 1948, veient que els aliats no enderrocarien la dictadura de Franco, va decidir tornar al país perquè “no volia que els seus fills siguin francesos”.

Arribat a Barcelona va directament a Térmens (la Noguera), on hi té família, i fa cap a Mollerussa, per donar classes a l’Acadèmia Künhel (a la vora del Col·legi La Salle i la desapareguda Bodega Castelló). Xuriguera hi va viure del 1950 al 1953, tal com va explicar Camps, qui va llegir unes planes d’uns dietaris inèdits de l’autor, que seran publicats enguany per l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). De la seva estada a la capital del Pla d’Urgell, Pau Xuriguera va dir que no en tenia gaire record ja que estudiaven a casa, tot i que va dir que el i la seva germana “vam estrenar la nova església, per fer-hi la comunió”.

De Mollerussa es traslladarien a Barcelona, que esdevindria la seva residència final, i on hi va morir l’any 1987.

En aquest període a banda del conegut “Els verbs catalans conjugats” va escriure poesia, teatre, assaig històric o el cicle de novel·les “La vida de Joan Ventura”, que es un repàs novel·lat a la seva vida. Part d’aquesta obra poètica, inèdita, com hem dit, ha estat recollida per Josep Camps en “L’horta daurada” aprofitant el centenari del naixement de l’autor, motiu també, de l’exposició.

Aquesta està estructurada en quatre parts i fou presentada per Pau Xuriguera qui va dir confiar en que el centenari faci de catalitzador per reivindicar i difondre la vida i obra del seu pare.

Dins d’aquesta difusió Camps va parlar, a més del ja esmentat, de la publicació d’articles; d’una peça teatral d’un acte per part de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), d’un monogràfica a la revista URC o d’un resum d’un seminari que es celebrarà a la Universitat Autònoma de Barcelona”> (UAB) i que es publicarà dins de la revista Serra d’Or.

Pe la seva part Eduard Comalada va agrair “la confiança per portar l’exposició a Mollerussa” i va destacar la feina de Josep Camps del quei fa dir que era “un professor que de manera discreta fa una tasca molt destacada”.

L’exposició romandrà oberta fins aquest diumenge, dia 27.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Mollerussa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any