Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  23.04.2008  06:00

Detecten més contaminació radioactiva fora de la central d'Ascó

La radioactivitat era a la vora de l'Ebre

Men?ame
 

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va detectar ahir a la tarda contaminació radioactiva a l'exterior de la central d'Ascó, concretament en un turó a tocar de l'Ebre. Amb tot, no s'ha detectat radioactivitat a Vinebre i Ascó, on també s'han fet controls. Dilluns s'havia detectat un primer punt de contaminació fora de la instal·lació, un camió de residus de la central portava material contaminat amb partícules radioactives.

Aquests dies es mesuren els nivells de radioactivitat als voltants de la instal·lació per la fuga radioactiva ocorreguda al novembre a la central, però que tot just es va comunicar aquest mes.

L'incident va motivar la destitució del director de la central.

La responsable del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Carmen Martínez, es va reunir ahir amb els batlles de les viles dels voltants de la central nuclear d'Ascó per explicar-los que exigiria un pla de seguretat i de gestió rigorós a la central nuclear; i que dilluns s'havia observat, en un camió de residus de la central nuclear, material contaminat amb partícules radioactives. Tot amb tot, Martínez va assegurar que el grau de radioactivitat no era perillós per a la població.

El Consell de Seguretat Nuclear ha confirmat que els responsables de la central havien volgut amagar la fuita del novembre i que no l'havien comunicada fins fa poc; i que era per aquest motiu que n'havia destituït el director.

Les inspeccions continuen en un radi d'un quilòmetre i mig al voltant de la central, però l'àrea s'eixamplaria, si s'hi trobessin partícules radioactives provinents de la fuita.

Ahir un grup de quaranta-quatre escolars i tres professors dels Maristes de Girona van sotmetre's a un examen mèdic, perquè els dies de la fuga havien visitat la central. El resultat de l'examen va ser negatiu. El CSN havia dit que no era necessari perquè el grau de radioactivitat de la fuita no era prou alt per a afectar la salut, però el centre escolar va voler-lo fer de totes passades. Avui, més grups d'escolars passaran revisions.