La Plataforma de l’Ebre reactiva les protestes contra el transvasament

  • La multitudinària assemblea general de la PDE convoca la primera manifestació per al 18 de maig a Amposta

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.04.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Plataforma en Defensa de l’Ebre havia condicionat l’ambició de les protestes que convocaria contra el transvasament de l’Ebre a Barcelona a la capacitat de convocatòria de l’assemblea general d’ahir al vespre a Tortosa. Més d’un miler de persones hi van assistir, i l’Auditori Felip Pedrell va quedar petit. La PDE ha convocat la primera manifestació contra aquest projecte per al 18 de maig a les 12 del migdia a Amposta i ha insistit a criticar el govern tripartit per permetre un transvasament que uns quants anys enrere havia combatut.De fet, ahir al vespre mateix el miler llarg d’assistents a l’assemblea es van manifestar pels carrers de Tortosa. ‘Hem de convèncer més de cinc milions de persones que els estan enganyant. Barcelona no necessita aportacions hídriques de fora i l’Ebre no pot assumir cap més detracció d’aigua’, van dir els representants de la PDE durant l’assemblea d’ahir.

La PDE demana la dimissió dels conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i lamenta que la Generalitat hagi actuat amb secretisme i amb manca de transparència, proposant el transvasament del Segre, primer, i defensant la interconnexió de xarxes, després. També critiquen el paper que han fet el PSC, ERC i ICV, oposant-se rotundament contra el transvasament de l’Ebre quan manava el PP i defensant-lo ara que governen els socialistes. En aquest sentit, recorda que el 2003 aquests partits van signar el Compromís per l’Ebre, un document signat per Montilla, Saura i Carod en què es comprometien a no fer cap transvasament si arribaven al govern, incloent la interconnexió de xarxes que ara projecten.

Espinosa insisteix que no és un transvasament

També ahir, la ministra de Medi Ambient espanyola, Elena Espinosa, no va atendre les reclamacions de la Generalitat Valenciana ni d’altres governs autonòmics dirigits pel PP per ampliar el transvasament de l’Ebre i va insistir que no revisaria pas el derogat Pla Hidrològic Nacional. Espinosa, que es va reunir amb consellers de Medi Ambient per explicar-los el projecte per proveir Barcelona amb aigua de l’Ebre, va negar una altra vegada que el projecte fos un transvasament.

Un projecte que va comptar amb l’aprovació de tots els consellers, però el valencià, José Ramón García Antón, també va reclamar que es fes cap al sud.

Ell consell de ministres va aprovar-lo divendres mitjançant aquest decret-llei. La vice-presidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, va tornar a dir que no s’extrauria ni una sola gota més del riu, i també que seria temporal. També va insistir que no era pas un transvasament, i va afirmar que aquest mateix sistema s’havia fet servir el 1999 per portar aigua a Benidorm i entre el 2006 i el 2007, a València.

(Fotografies: La primera i la segona són d’ACN; la tercera, de Manel Zaera)

Enllaços
El Punt: L’Ebre es revolta i convoca una primera manifestació per al 18 de maig a Amposta.
Decret-llei aprovat pel govern espanyol per efectuar el transvasament de l’Ebre a Barcelona.
Compromís per l’Ebre, signat el 2003 per Montilla, Carod i Saura, entre més.
Entrevista de VilaWeb TV amb Ramon Folch: ‘Hem de deixar d’actuar com un país ric en aigua’ (03/04/2008).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any