Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  21.04.2008  06:00

Diego Gómez: 'El govern ha d'aplicar plenament la llei d'ús del valencià'

El president d'Escola Valenciana demana que s'estengui a l'ús social l'esforç fet en l'ensenyament

Men?ame
 

Aquest cap de setmana han començat les Trobades d'Escola en Valencià, amb més de trenta mil assistents, i això que la pluja féu ajornar les de Faura (Camp de Morvedre) i Sollana (la Ribera). Les Trobades d'enguany, s'escauen en ple vuit-centè aniversari del naixement de Jaume I i en vint-i-cinquè de la llei d'ús i ensenyament del valencià. El president de l'entitat, Diego Gómez, en una entrevista amb VilaWeb, explica que la llei ha estat positiva per a l'ensenyament, però que és coixa en l'ús social.

Diu: 'L'esforç que s'ha fet en l'ensenyament en valencià, s'ha de continuar en l'ús social', i això vol dir que el govern ha d'aplicar la llei amb tota plenitud, especialment quant a ús social: fomentant la llengua a RTVV, entre el jovent, entre els castellanoparlants. A més a més, Política Lingüística hauria de dependre de Presidència, no pas de la Secretaria d'Educació de la conselleria.

Ara, si el govern fa poc perquè la llengua deixi de ser d'ús familiar i domini els espais públics, els pares d'alumnes, les associacions i els centres docents han fet grans esforços per a aplicar la llei: 'Cobrim un espai de promoció del valencià que hauria d'ocupar l'administració. Creiem que el valencià és qüestió de tothom, que ha de ser la pedra angular que unisca tots els valencians'. Per això ofereix al conseller Alejandro Font que compti amb la multitud de centres que aplega Escola Valenciana per a donar un nou impuls a l'aplicació de la llei.

Gómez assenyala que els alumnes de les línies en valencià obtenen millors notes, perquè s'hi innova pedagògicament i s'hi fomenta la integració dels nouvinguts, i proposa que aquest model sigui majoritari. Ara com ara, un 50% de les 2.300 línies educatives del País Valencià són en llengua pròpia, i això vol dir uns 150.000 alumnes.