Berlusconi guanya a Itàlia amb un important ascens de la Lliga Nord

  • La Lliga capitalitza el malestar popular del nord per la mala gestió estatal de les infrastructures, especialment de l'aeroport de Milà

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.04.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Silvio Berlusconi tornarà a ser el primer ministre d’Itàlia. El Poble de la Llibertat ha aconseguit una victòria clara sobre la coalició de l’esquerra, presidida per Walter Veltroni. Però la clau de la victòria ha estat el bon resultat de la Lliga del Nord. La Lliga, en efecte, ha aconseguit tres milions de vots i ha capitalitzat, així, la crítica contra la mala gestió de l’estat, especialment quant a infrastructures bàsiques com l’aeroport de Milà, que fa quinze dies va ser abandonat per Alitalia en favor de l’aeroport de Roma.La victòria de la coalició de la dreta és clara. Amb l’escrutini quasi tancat, el Poble de la Llibertat (format per Forza Italia, la Lliga Nord i el Moviment per l’Autonomia del Sud) ha aconseguit més del 47% dels vots, contra el 38% del Partit Democràtic i la Itàlia dels Valors, els dos grups que donaven suport a Walter Veltroni. Veltroni ha reconegut ràpidament la victòria de Berlusconi i ha felicitat el futur nou cap del govern italià.

Berlusconi ha manifestat que se sentia commòs i ha anunciat els noms d’alguns dels ministres que formaran part del seu govern. Per Umberto Bossi, cap de fila de la Lliga Nord, aquest era un ‘resultat esperat’, i ha dit que posaria damunt la taula el debat sobre l’estructura federal de l’estat italià, especialment en matèria fiscal. També ha dit que el nou govern revisaria la polèmica retirada d’Alitalia de l’aeroport de Malpensa.

El dirigent del Partit Demòcrata i cap del centre-esquerra, Walter Veltroni, ha comentat que esperava col·laborar amb Berlusconi en les grans qüestions i que era l’ascens de la Lliga Nord que havia desestabilitzat el resultat electoral. Ara, dins el Partit Demòcrata i dins els altres partits d’esquerra les veus crítiques sobre la campanya de Veltroni s’han fet sentir ràpidament. De totes maneres, per Veltroni, ara és el moment de reforçar el Partit Demòcrata, projecte d’abast europeu en el qual també col·labora Pasqual Maragall.

Enllaços
Corriere della Sera: Vince Berlusconi, la Lega a valanga | La Repubblica: Berlusconi: “Governerò per 5 anni
VilaWeb Nit: Itàlia torna a votar
Viquipèdia en italià: Lega Nord
La Repubblica: Vince Berlusconi: Ora dialogo sulle riforme’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any