L’Ebre en tensió pel transvasament a Barcelona

  • La Plataforma en Defensa de l'Ebre acusa el govern de mentir

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.04.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Terres de l’Ebre han rebut amb sorpresa la decisió dels governs espanyol i català de transvasar aigua del riu Ebre a Barcelona. Ahir la Plataforma en Defensa de l’Ebre va acusar el govern català d’haver-los enganyat, perquè els havia promès, segons el seu portaveu, Manolo Tomàs, que no traurien aigua del riu. A l’agregador de blocs Ebresfera o a La Marfanta una munió d’apunts permeten de seguir la polèmica i les reaccions.Francesc Tomàs, en nom de la PDE, ha demanat als regants que no es venguin l’aigua i ha anunciat que preparaven mobilitzacions. També ha acusat el govern de fer servir el transvasament del Segre de ‘maniobra de distracció’. Quant a Unió de Pagesos, considera el fet una ‘traïció’ i acusa els polítics d’enemistar territoris.

Dissabte uns tres-cents pagesos de les comarques meridionals van manifestar-se davant la casa gran de Tarragona contra la gestió de l’aigua i el possible transvasament de l’Ebre a les xarxes de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Josep M. Coll, membre de la Comissió permanent del sindicat, va criticar el ‘secretisme’ i la mala comunicació de l’executiu català en aquest afer, i va queixar-se de la manca de respecte i de solidaritat amb què alguns mitjans de comunicació han tracta la pagesia, titllant-los d’insolidaris. Els pagesos de la demarcació de Tarragona seran solidaris per a cedir aigua potable, va dir, però no per a la indústria, perquè això podria arruïnar el sector agrícola. Per ell, el model de creixement és equivocat, perquè es fa on no hi ha aigua.

Els pagesos no volen que surti aigua dels pous del Camp, perquè ‘al Camp no n’hi sobra ni una gota’. Segons el coordinador territorial del sindicat, la pagesia entén que no pot faltar aigua potable a ningú, però no veu clar que l’aigua dels pous vagi a parar a les indústries de l’àrea metropolitana.

La notícia, en canvi, ha satisfet les institucions lleidatanes. El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, i el paer de Lleida, Àngel Ros, així ho han manifestat.

Protestes també a Cellera de Ter

Els regants del Ter també es queixen que massa aigua se’n va per cobrir les necessitats dels barcelonins. Mig miler de regants van protestar diumenge a l’embassament del Pasteral, a Cellera de Ter (la Selva), perquè es desvia massa aigua del riu cap a l’àrea metropolitana de Barcelona. Convocats per Unió de Pagesos i els altres sindicats agrícoles, els manifestants s’exclamen que, darrerament, el cabal del riu és de 0,3 hectòmetres cúbics, massa poca aigua perquè n’hi hagi prou per als regants i pagesos.

La Generalitat valenciana reclama aigua per al sud

El president de la Generalitat valenciana Francesc Camps ha qualificat Zapatero d’insolidari perquè deixa anar aigua de l’Ebre a Barcelona, després de derogar el Pla Hidrològic, que preveia el transvasament d’aigua de l’Ebre al País Valencià. Camps reclama un tracte igualitari per als valencians i que l’aigua de l’Ebre vagi també al País Valencià. El PSPV, en canvi, defensa Zapatero perquè, diu, la mesura és provisional i puntual, i no és un ‘transvasament’.

El PP demana la dimissió de Baltasar

La portaveu del PP al Parlament, Carina Mejías, ha demanat al conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Francesc Baltasar, que dimiteixi. Segons Mejías, el conseller s’ha desautoritzat per segona vegada en pocs dies. A sobre, la solució adoptada és la que preconitzava el PP i que el tripartit va tombar.

L’aigua vindrà de l’Ebre

El president de la Generalitat, José Montilla, va insinuar ahir que el transvasament del Segre per a pal·liar la manca d’aigua de Barcelona s’havia descartat; que la solució que el govern català pactava amb el govern espanyol era pràcticament tancada i que s’anunciaria abans de final de setmana. No va voler aclarir si aquesta solució consistia a transvasar aigua de l’Ebre al Ter, però és la que tothom dóna per segura.

El transvasament es faria des de la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona fins a Olèrdola amb una canonada de seixanta quilòmetres, que seguiria la ruta de l’AP-7. Així s’evitaran, segons les autoritats, les restriccions d’aigua a l’àrea metropolitana a partir d’octubre.

(Foto: Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.)

Enllaços
Aquesta setmana a Presència: ‘Sense aigua’ (pdf).
Generalitat de Catalunya: L’episodi de sequera (pdf) | Dossier gràfic de l’aportació d’aigua amb vaixells (pdf) | Evolució i estat actual de la sequera (pdf) | Informació sobre l’estat actual de la sequera | Consells per a estalviar aigua.
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Aigua.
Entrevista de VilaWeb TV amb Ramon Folch: ‘Hem de deixar d’actuar com un país ric en aigua’ (03/04/2008).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any