La Plataforma en Defensa de l’Ebre acusa el govern d’enganyar-los

  • Regants de l'Ebre i el Ter, contra la gestió de la crisi de l'aigua · El govern de Camps acusa Zapatero de marginar els valencians

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.04.2008 - 09:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha acusat el govern català d’enganyar-los, atès que els havia dit, segons el seu portaveu, Manolo Tomás, que no es trauria aigua de l’Ebre. Tomás ha demanat als regants que no es venguin l’aigua i ha anunciat que la plataforma preparava mobilitzacions. També ha dit que l’anunci del transvasament del Segre havia estat una maniobra política. Per la seva banda, Unió de Pagesos ha titllat la notícia de ‘traïció’ i ha acusat els polítics d’intentar enfrontar els territoris.Ahir, prop de 300 pagesos i ciutadans de les comarques de Tarragona van manifestar-se davant l’ajuntament tarragoní per protestar per la gestió de l’aigua i pel possible transvasament d’aigua de l’Ebre a les xarxes que abasten Barcelona i l’aigua metropolitana.

Josep M. Coll, membre de la Comissió permanent del sindicat, va criticar el ‘secretisme’ i la mala comunicació amb què l’executiu català havia conduït la qüestió, i va queixar-se de la ‘manca de respecte’ amb què alguns mitjans de comunicació, han tractat, segons ell, la pagesia, titllant-los d’insolidaris.

Coll afirma que els pagesos de l’àrea de Tarragona seran solidaris per cedir aigua de boca, però no per a la indústria, perquè això podria arruïnar el sector agrícola. Per a Coll, prima un model de creixement equivocat, perquè es creix a zones urbanes on no hi ha aigua.

Els pagesos es van mostrar contraris a extreure aigua dels pous del Camp perquè consideren que ‘al Camp no n’hi sobra ni una gota’. Segons el coordinador territorial del sindicat, la pagesia entén que no pot faltar aigua per a ús de boca, però no veu clar que l’aigua que s’extregui dels pous vagi a parar a les indústries de l’àrea metropolitana.

La notícia, en canvi, ha provocat satisfacció entre les institucions lleidatanes. El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, i el batlle de Lleida, Àngel Ros, ho han valorat positivament.

Protestes també a Cellera de Ter

Els regants del Ter també es queixen que s’extreu massa aigua per cobrir les necessitats d’aigua dels barcelonins.

Mig miler de regants, agricultors i ciutadans han protestat avui a l’embassament del Pasteral, a Cellera de Ter (la Selva), perquè consideren que s’està desviant massa aigua del riu cap a l’àrea metropolitana de Barcelona. Convocats per Unió de Pagesos i altres sindicats agrícoles, els manifestants han criticat que en els últims temps el cabal del riu és de 0,3 hectòmetres cúbics, una xifra massa baixa perquè hi hagi prou aigua per als regants i agricultors de la zona.

El PP demana la dimissió de Baltasar

La portaveu del PP al Parlament Carina Mejías ha demanat al conseller de Medi Ambient de la Generalitat Francesc Baltasar que dimiteixi. Mejías ha dit que ha quedat desautoritzat per segona vegada en pocs dies, i que finalment s’ha optat per una solució que el PP havia proposat en els últims mesos i que el tripartit hi havia votat en contra.

La Generalitat valenciana reclama aigua pel sud

El president de la Generalitat valenciana Francesc Camps ha titllat Zapatero d’insolidari per permetre que es transvasi aigua de l’Ebre cap a Barcelona, quan temps enrere va derogar el Pla Hidrològic, que preveia el transvasament d’aigua de l’Ebre cap al País Valencià.

El PSPV, en canvi, ha sortit en defensa de Zapatero i ha dit que és una mesura ‘provisional i puntual’, alhora que ha negat que fos un ‘transvasament’.

L’aigua vindrà de l’Ebre

El president de la Generalitat José Montilla va insinuar ahir que el transvasament del Segre per pal·liar la manca d’aigua a Barcelona estava descartat. Montilla va dir que la solució que havia d’acordar el govern català amb l’espanyol estava pràcticament tancada i que s’anunciaria abans de finals de setmana. Tot i que no ha volgut aclarir si l’alternativa seria el transvasament d’aigua de l’Ebre al Ter, aquesta és la solució que tothom dóna per segura.

El transvasament es faria des de la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona i arribaria fins a Olèrdola a través d’una canonada de 60 quilòmetres que seguiria la ruta de l’AP-7. Això evitaria, segons les autoritats, que hi haguessin restriccions d’aigua a l’àrea metropolitana a partir d’octubre.

(Foto: Manolo Tomás, portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.)

Enllaços
Aquesta setmana a Presència: ‘Sense aigua’.
Diari Segre: La Diputació de Lleida considera descartat el transvasament del Segre.
La Manyana: Zapatero ordena a Montilla dejar el Segre y tomar agua del Ebro.
El Punt: Unió de Pagesos titlla el transvasament d’aigua de l’Ebre a Barcelona de ‘traïció’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any