Notícies

Dilluns  14.04.2008  06:00

Comencen els actes del centenari de l'estelada

Una exposició i ascensions a un centenar de cims

Men?ame
 

L'estelada neix com una bandera de combat, com un símbol de la lluita per la independència, l'any 1918. En foren els promotors un grup de joves acostats a Unió Catalanista i membres del Comitè Pro-Catalunya, clandestí i presidit per Vicenç-Albert Ballester, artífex de l'estelada. La nova bandera havia de ser la insígnia provisional de la Catalunya insurrecta fins que no recuperés la independència. Per commemorar-ne el centenari, una comissió, formada per personalitats de la cultura catalana, ha preparat un any d'activitats relacionades amb la història d'aquest estendard.

Els actes commemoratius comencen avui a la seu central d'Òmnium Cultural, amb l'assistència d'adherents al centenari com Alfons López-Tena, Mònica Sabata i Miquel Calçada. Un dels actes centrals serà una exposició, que s'inaugurarà a Barcelona i que després recorrerà Catalunya. La comissió també ha fet una crida al món excursionista perquè s'afegeixi a la celebració, i demana que facin voleiar l'estelada als cims que coronin. També ha posat a la venda, a través de Productesdelaterra.cat, estelades a preus populars.

Cuba, font d'inspiració

La presència de l'estel i del triangle a l'estelada no és casual. L'estel, que apareix a moltes banderes de nacions sense estat, simbolitza la llibertat; el triangle, tradicionalment símbol de divinitat, vol significar estabilitat i simplicitat. Els independentistes del 1918 es van inspirar en Cuba, que havia lluitat per alliberar-se d'Espanya tot l'últim terç del segle XIX, a l'hora d'idear l'estelada. I és que a la bandera cubana ja hi havia un estel de cinc puntes, que significava la república lliure, independent i sobirana que havia de ser Cuba, una vegada alliberada del jou espanyol.