Notícies

Diumenge  06.04.2008  06:00

Catalans als catorze vuitmils

Un llibre recull les experiències d'alpinistes catalans als cims més alts del món

Men?ame
 

L'alpinista osonenc Eduard Sallent continua explotant la faceta d'escriptor i periodista de muntanya. Després de 'Mentre hi hagi llum' (Desnivel) i 'Per ser tan blanca' (Desnivel), Sallent deixa de parlar en primera persona i ara conversa amb alguns dels alpinistes catalans més reconeguts. El resultat és 'Cels de Safir. Les ascensions catalanes més emblemàtiques als 14 vuitmils' (Cossetània), el primer volum que agrupa les històries d'ascensions catalanes als catorze cims més alts del món.

Sallent hi recull les narracions, en alguns casos transcrites de manera literal a partir de manuscrits, d'Òscar Cadiach a l'Everest, Nil Bohigas a l'Annapurna, Jordi Canyameres al Dhaulagiri i Ester Sabadell al Nanga Parbat, entre altres noms. Segons l'autor, es tracta de catorze aventures, a vegades èpiques, a vegades dramàtiques, que van molt més enllà de l'esport. El llibre no pretén ser, explica Sallent, un repàs exhaustiu de les expedicions de l'alpinisme català a l'Himàlaia, sinó un recull d'experiències viscudes per catalans a les muntanyes més altes del planeta.

Els catorze vuitmils

Al món hi ha tan sols catorze cims que superen els vuit mil metres d'altura respecte al nivell del mar. Són els anomenats catorze vuitmils, tots situats a l'Himàlaia: Everest, K2, Kangchenjunga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri, Manaslu, Nanga Parbat, Annapurna, Gasherbrum, Broad Peak, Gasherbrum II i Shisha Pangma, ordenats de més altitud a menys. L'alpinisme del nostre país ha pujat a tots aquests cims, en alguns casos més d'una vegada i incloent-hi episodis dramàtics com la mort d'alpinistes.