Compte amb l’1 d’abril!

VilaWeb
Redacció
01.04.2008 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aneu amb compte si avui llegiu mitjans de comunicació o webs en anglès, perquè algunes notícies poden ser una innocentada. L’1 d’abril se celebra als EUA i la Gran Bretanya l’April Fools’ Day, l’equivalent anglosaxó del nostre 28 de desembre, amb proliferació de bromes i notícies falses. I més a prop, a França, avui es fa l’anomenat Poisson d’Avril, en què és costum que els infants es pengin llufes en forma de peix. L’origen de les innocentades de l’1 d’abril és encara un misteri, tot i que no en manquen hipòtesis.
La més popular, malgrat que no convenç tothom, és la que explica l’origen en el pas del calendari julià al gregorià a França, el 1564, per mitjà d’un decret del rei Carles IX. D’allà es devia estendre a Itàlia (Pesce d’aprile) i, posteriorment, a la Gran Bretanya i els Estats Units, Alemanya, Portugal i a Galícia (on ha caigut en desús).Sigui com sigui, l’April Fools continua viu, i no són poques les bromes i falsedats publicades l’1 d’abril. A internet, un bon lloc per descobrir-les és a April Fools’ Day on the Web, com també a través d’aquesta pàgina de la Wikipedia anglesa (i a la versió francesa).

A la xarxa també podem trobar un recull de les bromes d’abril més sonades de la història (i les deu pitjors), portals sobre la festa o amb idees i recomanacions per fer bromes (com ara personalitzar portades de grans revistes) i, fins i tot, una versió no oficial de Google adaptada a l’1 d’abril.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any