Bono, primer president del congrés espanyol escollit a la segona tanda

  • CiU i ERC hi han votat en blanc, i els vint-i-cinc diputats del PSC, a favor

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.04.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-ministre de Defensa espanyol, José Bono, ha necessitat una segona tanda per ser nomenat avui president del Congrés dels diputats espanyol. Ha sumat la majoria simple (cent setanta) dels tres-cents quaranta-nou vots emesos. CiU i ERC han votat en blanc, i els vint-i-cinc diputats del PSC, en favor. El PP ha votat Ana Pastor, que ha sumat cent cinquanta-dos vots. És el primer cop que CiU no ha votat en favor d’un president del congrés. El senador socialista Javier Rojo ha estat reescollit president del senat.A la primera tanda només ha sumat cent seixanta-vuit vots dels tres-cents quaranta-nou emesos, vuit menys dels necessaris per atènyer la majoria absoluta.

Per a elegir el president del congrés els diputats escriuen el nom d’un diputat en una papereta. Si cap no obté la majoria absoluta, com ha estat el cas, tornen a votar els dos amb més vots i surt elegit el que obté majoria simple. Ahir al vespre, ni CiU ni ERC no havien explicat si votarien candidat propi, si votarien en blanc o nul.

S’especulava que el PP valorava si hi votava en favor, perquè el considera ideològicament a prop i pot fer bona la intenció de Mariano Rajoy d’adoptar un tarannà més obert i dialogant. Aquesta és una de les raons per què Rajoy va designar ahir Soraya Sáez de Santamaría portaveu del PP al congrés espanyol, en lloc d’Eduardo Zaplana, i manté Pío García Escudero de portaveu del senat.

Grups parlamentari d’ERC, IU-ICV i NaBai

Als altres partits i coalicions representats al congrés espanyol encara hi ha moviments. ERC negocia la possibilitat de constituir un grup parlamentari amb IU-ICV i Nafarroa Bai. D’acord amb el reglament del congrés, des de la sessió constitutiva d’avui té cinc dies de coll per lligar-ho.

Constitució del senat

Al senat, el senador socialista Javier Rojo ha estat re-escollit president. CiU compta de formar grup parlamentari amb tres senadors del PSOE. Esquerra va oferir-li ahir tres dels seus senadors perquè no hagués de dependre del PSOE, però Duran i Lleida, tot i agrair el gest, va respondre que l’oferta arribava tard, perquè ja tenia l’acord pactat amb el PSOE.

Enllaços
Reglament del congrés espanyol: De l’elecció dels membres de la mesa.
Congrés espanyol: emissió en directe de la sessió.
RAC1: Entrevista a Josep Antoni Duran i Lleida (31/3/08).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any