Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  01.04.2008  06:00

Bono, primer president del congrés espanyol escollit a la segona tanda

CiU i ERC hi han votat en blanc, i els vint-i-cinc diputats del PSC, a favor

Men?ame
 

L'ex-ministre de Defensa espanyol, José Bono, ha necessitat una segona tanda per ser nomenat avui president del Congrés dels diputats espanyol. Ha sumat la majoria simple (cent setanta) dels tres-cents quaranta-nou vots emesos. CiU i ERC han votat en blanc, i els vint-i-cinc diputats del PSC, en favor. El PP ha votat Ana Pastor, que ha sumat cent cinquanta-dos vots. És el primer cop que CiU no ha votat en favor d'un president del congrés. El senador socialista Javier Rojo ha estat reescollit president del senat.

A la primera tanda només ha sumat cent seixanta-vuit vots dels tres-cents quaranta-nou emesos, vuit menys dels necessaris per atènyer la majoria absoluta.

Per a elegir el president del congrés els diputats escriuen el nom d'un diputat en una papereta. Si cap no obté la majoria absoluta, com ha estat el cas, tornen a votar els dos amb més vots i surt elegit el que obté majoria simple. Ahir al vespre, ni CiU ni ERC no havien explicat si votarien candidat propi, si votarien en blanc o nul.

S'especulava que el PP valorava si hi votava en favor, perquè el considera ideològicament a prop i pot fer bona la intenció de Mariano Rajoy d'adoptar un tarannà més obert i dialogant. Aquesta és una de les raons per què Rajoy va designar ahir Soraya Sáez de Santamaría portaveu del PP al congrés espanyol, en lloc d'Eduardo Zaplana, i manté Pío García Escudero de portaveu del senat.

Grups parlamentari d'ERC, IU-ICV i NaBai

Als altres partits i coalicions representats al congrés espanyol encara hi ha moviments. ERC negocia la possibilitat de constituir un grup parlamentari amb IU-ICV i Nafarroa Bai. D'acord amb el reglament del congrés, des de la sessió constitutiva d'avui té cinc dies de coll per lligar-ho.

Constitució del senat

Al senat, el senador socialista Javier Rojo ha estat re-escollit president. CiU compta de formar grup parlamentari amb tres senadors del PSOE. Esquerra va oferir-li ahir tres dels seus senadors perquè no hagués de dependre del PSOE, però Duran i Lleida, tot i agrair el gest, va respondre que l'oferta arribava tard, perquè ja tenia l'acord pactat amb el PSOE.