L’ecòleg vigatà Josep Peñuelas guanya el Premi de Medi Ambient 2008

  • El guardó s’avança a la celebració dels Premis Sant Jordi de l'IEC del 24 d'abril

VilaWeb
Redacció
28.03.2008 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Premi de Medi Ambient 2008, que convoquen conjuntament l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Obra Social Caixa Sabadell, ha correspost enguany a l’ecòleg Josep Peñuelas, president de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), filial de l’IEC. El guardó serà lliurat el proper dimecres, 2 d’abril, a les 19 hores, a la sala d’actes de Caixa Sabadell, de Barcelona, i s’avança a la celebració dels Premis Sant Jordi 2008.El LXXVII Cartell de premis i de borses d’estudi, de l’IEC, es durà a terme el proper 24 d’abril a la seu de Barcelona de l’Institut.

Josep Peñuelas (Vic, 1958) és llicenciat en biologia i farmàcia i doctor cum laude en ecologia. Actualment, és investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), entitat creada l’any 1987 entre la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’IEC. Dirigeix la Unitat d’Ecofisiologia i Canvi Global CSIC-CEAB-CREAF i és un autor citat freqüentment (highly cited) segons l’ISI Essential Science Indicators en ecologia i medi ambient, en biologia vegetal i animal i en el conjunt de tots els camps científics. És especialista en ecofisiologia i estudia les interaccions entre biosfera i atmosfera. Entre els temes de treball que ha desenvolupat recentment hi ha el canvi global, el canvi climàtic, la contaminació atmosfèrica, la teledetecció, l’ecofisiologia vegetal i el funcionament i l’estructura dels ecosistemes mediterranis. És president de la ICHN des del 2004 i conseller del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).

El Premi de Medi Ambient, dotat amb 6.000 euros, reconeix investigadors o institucions de les terres de llengua catalana per la trajectòria d’estudis, investigació i difusió del coneixement en alguna de les disciplines de les ciències ambientals relacionades amb aspectes socioeconòmics del medi ambient, la planificació i ordenació territorials i l’educació ambiental.

El jurat ha decidit atorgar el premi, per unanimitat, a Josep Peñuelas perquè és «un investigador de gran prestigi científic internacional en el camp de l’ecologia i el medi ambient» i perquè ha destacat en «posar en evidència mecanismes ecofisiològics lligats al carboni i a l’oxigen en la distribució de plantes, l’emissió per aquestes de compostos orgànics volàtils i en desenvolupar tècniques de teledetecció».

L’acte de lliurament del premi serà presidit pel secretari general de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Eduard Pallejà; el president de l’IEC, Salvador Giner; el president de Caixa Sabadell, Lluís Brunet, i l’investigador del CREAF Ferran Rodà. En el transcurs de l’acte, el premiat pronunciarà la conferència «Components biològics negligits del canvi global».

En les edicions anteriors d’aquest premi han estat guardonats David Saurí (2007), Josefina Castellví (2006), Martí Boada (2005), Antoni Tulla (2004), Joan Martínez-Alier (2003), Jaume Terrades (2002) i Joan Grimal (2001).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any