Baltasar insisteix que transvasar el Segre és viable, malgrat les crítiques

  • Es farà a la tardor si abans no plou · Allunya a després de l'estiu la possibilitat de fer restriccions d'aigua a les llars

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.03.2008 - 17:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La situació de les reserves d’aigua al Principat és d’excepcionalitat, però no es preveuen talls de subministrament a les llars fins, com a molt aviat, després de l’estiu. Així ho ha dit el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que ha insistit en la necessitat i en la viabilitat de fer un transvasament del Segre al Llobregat si d’ací a la tardor no plou. La mesura ha rebut nombroses crítiques per part de regants, entitats socials, administracions i partits polítics.’Som sensibles a les crítiques, però cal estudiar i treballar les coses en un context serè. Som conscients que la sequera és crucial i desperta passions, però cal no confondre els interessos sectorials amb els globals’, ha dit Baltasar, per qui el transvasament del Segre (que ell prefereix anomenar captació puntual) és viable. Segons el conseller, el transvasament es faria del mes d’octubre a la primavera del 2009 i els tubs es retirarien immediatament després de l’acabament del servei.

Però hi ha veus que han criticat el projecte, perquè no el troben viable. El president de la comunitat de regants del Canal Segarra-Garrigues, Josep París, ha explicat a VilaWeb que, si es transvasava el Segre, pot passar que, després de construir la infrastructura, no hi hagi prou aigua per a fer-la arribar a Barcelona. París considera que la situació del Segre ja és prou preocupant: als embassaments de Rialb i d’Oliana, que tenen una capacitat conjunta de 506 hectòmetres cúbics, ara tan solament n’hi ha 74.

Baltasar, en canvi, diu que el transvasament és viable, fent-ne una transferència de cabal màxim d’1,5 metres cúbics per segons, sempre i quan a Isòvol el Segre baixi a tres metres cúbics per segon. El conseller també ha remarcat que no es faria pas cap captació d’aigua en temporada de rec.

Més crítiques

Una de les entitats crítiques amb la mesura és la Plataforma en Defensa de l’Ebre, que fa una proclama per aturar la ‘segona onada transvasista’ que creu que promou el govern català amb el transvasament del Segre al Llobregat. Se suma així a l’oposició de les comunitats de regants, Unió de Pagesos, força ajuntaments, com el de Lleida, CiU i el PP, perquè creu que no te cap utilitat ni eficàcia real per a pal·liar la situació actual.

L’entitat critica que el govern defensés fins fa poc una nova cultura de l’aigua que ara no aplica. Diu que la prolongació del minitransvasament de Tarragona i els canals Segarra-Garrigues i el Xerta- Castelló són obres ja previstes i/o proposades pels anteriors governs de CiU i PP, i que ja llavors va rebutjar amb contundència.

Creu que el govern català no gestiona la sequera amb honestedat, perquè diu que dóna via lliure al transvasament el mateix dia que aprova nous regadius. No li sembla que la nova política transvasista tingui res a veure amb la sequera actual, sinó que es fa per a afavorir grans interessos financers.

Enllaços
Comunicat de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.
Comunicat d’Unió de Pagesos contra el transvasament del Segre.
Consulteu l’estat dels embassaments del Principat.
Web del Departament de Medi Ambient i Habitatge.
Arxiu de VilaWeb TV: G. Borràs (ACA): ‘El país pot proporcionar aigua a tothom si canviem el model’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any