Els rectors europeus defensen que el pla de Bolonya no suposarà la privatització de les universitats

  • Fins dissabte debaten a Barcelona el model òptim per a governar els centres

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.03.2008 - 10:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els més de tres-cents cinquanta rectors d’Europa que es reuneixen des d’avui a Barcelona per la conferència de primavera de l’Associació Europea d’Universitats (EUA) diuen que el procés de Bolonya no suposarà la privatització dels centres. Un centenar d’estudiants s’han manifestat per denunciar-ho i alguns han blocat l’accés a l’acte d’inauguració. El rector de la UB, Màrius Rubiralta, els retreu que emprin pràctiques antisistema en comptes d’aportat arguments.Rubiralta refusa les crítiques dient que tots els rectors que s’apleguen a Barcelona defensen el model d’universitat pública i que miren de trobar solucions per a fer-lo viable en el nou context econòmic europeu. Qualifica els atacs dels universitaris de falsos, que no permeten identificar quins són els principals problemes amb què s’enfronta la universitat.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ( SEPC), responsable del blocatge de l’accés a la inauguració, diu que la protesta ha estat pacífica i que volia denunciar la ‘la privatització i l’elitització de la universitat pública, i la manca de democràcia que envolta el procés de transformació de les universitats europees’.

La Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública creu que la reunió posarà els rectors en contacte ‘amb destacats membres de les principals multinacionals europees per a establir els criteris d’aplicació de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES)’.

A més de congregar a l’edifici històric de la UB un centenar d’estudiants contraris a la trobada, també organitza un seguit de conferències i debats sobre l’EEES, el Pla de Bolonya i la universitat pública, en reacció a la reunió dels rectors, i convoca una manifestació, que es farà dissabte a la tarda i que s’acabarà davant la seu del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa (DIUE), on es llegiran les conclusions dels debats.

Més enllà de Bolonya

Amb el títol ‘El govern de les universitats europees més enllà del 2010’, estudien fins dissabte la manera de potenciar el paper de la universitat europea i els envits lligats al procés de Bolonya.

Els rectors discuteixen la manera de re-definir la política de recursos humans i els nous sistemes de finançament de les universitat europees, com agilitar la presa de decisions al si de la universitat i si el rector no hauria de tenir més pes en el govern del centre.

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, la ministra espanyola en funcions d’Educació i Ciència, Mercedes Cabrera, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, han participat a l’acte inaugural, juntament amb el president de l’EUA i rector de la Universitat de Viena, Georg Winckler, i el rector de la UB, Màrius Rubiralta.

Contra Lluís Ferrer

El SEPC també ha desplegat a quarts d’onze una estelada i una pancarta de la façana de l’edifici històric de la UB demanant la dimissió del rector de l’Autònoma, Lluís Ferrer, que va autoritzar a principis de març que els mossos d’esquadra desallotgessin els alumnes que s’hi havien tancat a la facultat de Filosofia i Lletres per protestar contra el procés de Bolonya i per demanar la derogació de la LOU i de la LUC.

Enllaços
Associació Europea d’Universitats: programa de la conferència de primavera.
Programa d’actes del Fòrum Social per la Universitat Pública.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any