Protestes pro-tibetanes en l’acte d’encesa del foc olímpic de Pequín 2008

  • El govern xinès farà passar la torxa pel Tíbet malgrat les crítiques d'aquesta setmana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.03.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dos activistes pro-tibetans han volgut boicotar la cerimònia d’encesa de la torxa olímpica al temple d’Hera, a l’antiga Olímpia grega, quan el president del comitè organitzador dels Jocs de Pequín 2008, Liu Qi, estava fent un discurs. Enarboraven dues banderes negres quan la policia els ha detingut (vegeu-ne el vídeo). Es preveu que d’altres activistes pro-drets humans protestaran contra la política xinesa envers el Tíbet tant quan la torxa passi per ciutats com París, Canberra, Londres o San Francisco.Després de set dies recorrent Grècia, la torxa visitarà les principals ciutats del món i arribarà a la Xina a l’abril. És previst que visiti totes les províncies de l’estat, fins i tot el Tíbet, malgrat els enfrontaments que la població tibetana ja ha protagonitzat durant aquests dies aprofitant el ressò mundial dels Jocs. El recorregut de la torxa, batejat com a ‘Viatge de l’harmonia’ recorrerrà vint-i-un països dels cinc continents durant cent trenta dies.

En arribar a la Xina, el govern vol transformar el recorregut de la torxa en una demostració de sobirania i d’unitat ètnica. Arribarà al capdamunt de l’Everest, en el que ja ha estat descrit com ‘una demostració d’unitat nacional contra el líder del govern tibetà a l’exili, el Dalai-lama’, segons el responsable del pas de la flama olímpica durant l’escalada a la muntanya, Yin Xunping.

Tíbet i esport

Coincidint amb les protestes contra l’ocupació xinesa del Tíbet, Bon Cop de Cap explica en aquest vídeo la relació dels tibetans amb l’esport i com viuran els Jocs Olímpics de Pequín.

El programa repassa les iniciatives esportives portades a terme al Tíbet i recupera les històriques imatges, enregistrades fa anys per un grup d’alpinistes, que mostren soldats xinesos tirotejant monjos budistes que volien passar la frontera amb el Nepal a més de cinc mil metres d’altura.

Enllaços
Emissió en directe de la cerimònia.
Recorregut de la flama.
Recreació virtual de la torxa.
Bon Cop de Cap: Els Jocs Olímpics des del Tíbet.
Informació sobre les protests al Tíbet, a la web Phayul.com.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any