El gasoducte Martorell-Figueres pot afectar el Rodal de Sabadell

  • El traç del gasoducte segueix l’A7 excepte en el tram Martorell-Sant Celoni que coincideix amb la traça del Quart Cinturó

VilaWeb
Redacció
25.03.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El projecte del gasoducte transnacional que ha de ser la tercera interconnexió gasista entre els Estats espanyol i francès va sortir a informació pública el passat 13 de març. El traç d’aquesta estructura passa per Sabadell i està previst que travessi subterràniament part del Rodal. El procés de construcció i el posterior manteniment garanteixen que els espais ocupats per aquesta infraestructura no es puguin transformar en un futur, ni tan sols per plantar vegetació.L’anunci fet per la Delegació del govern espanyol a Catalunya de l’obra que promou la companyia madrilenya Enagas, S.A. estableix la “prohibició d’efectuar treballs d’arada o similars en una profunditat superior a 50 centímetres, així com de plantar arbres o arbusts i realitzar qualsevol tipus d’obres, construcció o edificació a una distància inferior a 1,5 metres” i es reserva el dret a “talar o arrencar els arbres o arbusts que hi hagi a una distància inferior a l’esmentada”.

L’Entesa ha rebutjat l’efecte que pot tenir el gasoducte sobre els espais naturals del Rodal de Sabadell. En un comunicat l’Entesa explica que es preveu que la canonada “provinent de Terrassa, travessi els boscos de Ca n’Argeleguet i el Bosc de Can Deu, creui el riu Ripoll, passi per la Torre Turull i travessi els boscos de Can Moragues i de Togores per dirigir-se en direcció Sentmenat, amb un impacte devastador pels espais naturals del nostre Rodal”. Davant d’això el grup municipal defensa “un traçat diferent, que segueixi les infraestructures ja existents i en conseqüència tingui un menor impacte ambiental”.

Fa un any l’ADENC va presentar algunes observacions sobre aquest projecte on proposava que si tot el traç del gasoducte segueix en paral·lel l’autopista A7 que també ho faci al tram Martorell-Sant Celoni, que és l’únic que es desvia i passa per espais verds. Toni Altaió, de l’ADENC, considera que “si hi ha intenció de fer el menor impacte ambiental, el gasoducte no hauria de passar per aquí ja que són els espais que permeten una major relació amb les principals vies verdes”. El recorregut del gasoducte, però, coincideix amb el que sembla el recorregut més definitiu del Quart Cinturó. Si l’obra comporta -segons el comunicat de l’Entesa- “obrir una pista de treball de 29 metres d’amplada pel pas de la maquinària pesant, la plataforma de treball i l’apilament de terres” i a la llarga -tal com marca l’anunci de la Delegació del govern espanyol- es garanteix una faixa lliure de vegetació, es podria estar obrint camí a la construcció del Quart Cinturó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any