Les obres de rehabilitació de Torre Bisbal començaran després de Setmana Santa

  • L'execució es preveu que durarà 14 mesos i incorporarà una gradació del color

VilaWeb
Redacció
17.03.2008 - 21:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest és l’aspecte que oferirà l’edifici de Torre Bisbal quan finalitzin els treballs de remodelació, d’aquí a un any i dos mesos. De moment està previst que aquests comencin passada la Setmana Santa. La introducció d’un degradat que utilitzarà sis colors i que anirà d’un to més vermellós a la base a un de més ocre en alçat per minimitzar el seu impacte és la novetat més significativa de la reforma. Les obres suposaran també el canvi de tots els balcons. Jaume Sayols, president de la comunitat de veïns, explica que actualment hi ha 74 propietaris i que el procés de negociació ha estat llarg, però tot i l’oposició inicial d’alguns, s’ha arribat finalment a un acord. El cost de l’execució suposa la inversió de més d’1,5 milions d’euros, els costos dels quals no es finançaran en parts iguals.Les gestions les està duent a terme una comissió que es reuneix periòdicament i que està estudiant, en un futur, tancar els passadissos interns de l’edifici a la nit i eliminar-ne les pintades i els grafits. També es vol treure els aires condicionats antics que queden visibles a la façana i s’aprofitarà per fer una instal·lació comunitària de televisió que permeti eliminar l’acumulació de parabòliques. Per altra banda, Sayols comenta que, des de fa dos mesos, l’empresa de telefonia Orange va rescindir el contracte i va eliminar la seva estació d’emissió i ara només hi queda la que hi té situada l’operador Vodafone.

Un any i dos mesos d’obres

L’empresa d’arquitectura que ha dirigit el projecte d’obra és Landcom, amb despatxos a Barcelona i Girona. L’arquitecte de l’empresa, Òscar Lorente, explicava que serà necessari repicar algunes façanes, remolinar, netejar i pintar arran de les patologies detectades. També es preveu la reparació dels balcons substituint la barana d’obra per una de nova d’alumini i la reparació de les cobertes en els punts més malmesos. Això a banda, els tendalls de color verd actuals es canviaran per uns de color de cotó cru o tela de sac. Per altra banda, s’ha escollit una gamma cromàtica amb degradat que canviarà cada dues plantes a partir de la planta quarta per minimitzar l’impacte visual i paisatgístic. El color de les dues últimes plantes serà també el de l’àtic. El projecte preveu que es visualitzi la fragmentació de l’edifici “minimitzant així encara més l’impacte visual del conjunt” i recomana inspeccions periòdiques per evitar actuacions d’aquesta envergadura en un futur. L’obra l’executarà l’empresa Josep Feliu Moy S.L. de Verges, que subcontractarà la resta de treballs a empreses de la zona. El termini previst d’execució de l’obra és de 14 mesos. Els treballs s’efectuaran en cinc fases o trams. Es començarà per la façana del carrer Josep M. Folch i Torres i se seguirà per la que dóna al carrer de l’Aigüeta, al carrer de Pau Casals i a la que dóna a la plaça de Francesc Macià. Fins a la quarta fase, s’arranjaran també els balcons corresponents a cada part. La cinquena fase prevista es destinarà a arranjar la terrassa i la part baixa.

Uns treballs que podrien incloure publicitat

La fórmula de la publicitat a les obres ja fa temps que s’utilitza, però podria arribar per primera vegada a la Bisbal amb una gran extensió, en concordança amb les dimensions de l’edifici. Segons el president de la comunitat, “s’està valorant que es pugui anunciar publicitat a la bastida”. Segons explica, s’ha determinat que diàriament passen 16.000 cotxes per la Bisbal, amb l’impacte que això comporta, i uns 25.000 cotxes durant l’estiu.

Crítica a l’Ajuntament

El president de la comunitat de veïns, Jaume Sayols, es queixa tant de l’actitud de l’antic consistori com del nou. De l’antic perquè “li vam proposar [a Romaguera] que tot allò que no se subvencionés s’invertís en millorar l’edifici”. De fet hi havia una proposta d’instal·lació de plaques solars per generar llum pel sistema d’emergència o pels passadissos. En aquests moments, Sayols explica que han fet una inversió superior als 30.000 euros i “no ens han perdonat res i encara queda l’ocupació de vol o de la via pública”. En aquest sentit, explica que en poblacions com Torroella de Montgrí es rebaixa aquesta taxa en un 95% i a la Bisbal no s’ha transigit. Sayols lamenta que l’alcalde, Lluís Sais, que és un dels propietaris de l’edifici, “no s’ha compromès a res”. Preguntat per aquest mitjà, Sais declinava fer manifestacions si bé diu que les ordenances municipals actualment no contemplen bonificacions en què es pugui incloure a Torre Bisbal.

Un xic d’història

L’edifici consta de planta baixa, que és on se situen els locals comercials, entresòl, onze plantes i àtic. Va ser projectat per l’arquitecte empordanès Pelagi Martínez, i la seva construcció data de l’any 1968. L’espai que ocupa és el de l’antiga Casa Marimon que, entre 1904 i 1934 va ser utilitzada com a centre educatiu regentat per les religioses franceses de la Immaculada Concepció. L’edifici va funcionar durant anys amb una part d’hotel que més endavant es va reconvertir en vivendes i ha estat qualificat com a “nyap urbanístic” en diverses ocasions a conseqüència del seu impacte. Va estar d’actualitat en l’últim mandat del PSC per la idea de l’exalcalde, Ramon Romaguera, d’aprofitar la conjuntura per enderrocar-lo parcialment fins a la cinquena planta.

Temes relacionats

  • Així quedarà l’edifici de Torre Bisbal (JPG, 136 Kb.)

  • Els propietaris de Torre Bisbal estan pendents del permís d’obres per remodelar l’edifici
  • Recomanem

    La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

    Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

    Fer-me'n subscriptor
    des de 75€ l'any