Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  17.03.2008  06:00

Passió per Sant Patrici al Carib

Men?ame
 

La diada de Sant Patrici és celebrada pels irlandesos a tot el món, encara que únicament sigui festa oficial a Irlanda, en una província canadenca i a la minúscula illa caribenca de Montserrat. Per explicar el Sant Patrici d'aquesta illa volcànica, batejada per Cristòfor Colom amb el nom del monestir català, cal remuntar-se al segle XVII, quan, per motius religiosos, les autoritats britàniques (anglicanes) del Carib van començar a concentrar-hi els colons irlandesos (catòlics) de tota la regió.

El 1678 la meitat de la població era irlandesa i va entrar en contacte amb els esclaus africans portats pels anglesos per treballar a les plantacions de sucre. Tres segles després el pòsit cultural afroirlandès es manté en alguns costums (gastronomia, dansa), llinatges i en la celebració de Sant Patrici.

A més, la bandera de l'illa, que és un territori britànic d'ultramar, incorpora la llegendària figura irlandesa d'Erin amb una arpa, i el segell oficial que s'estampa al passaport inclou un trèvol.

Erupció del volcà

Montserrat va ser notícia el juliol del 1995, quan el volcà Soufrière, al centre de l'illa, va entrar en erupció i la lava va cobrir més de la meitat dels cent quilòmetres quadrats del territori, inclosa la capital Plymouth. Actualment hi ha 6.409 habitants, però des de l'erupció se'n compten uns vuit mil fora de l'illa.