Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  13.03.2008  12:51

L'Audiència espanyola anul·la el judici a Stern i Roura perquè no van poder parlar en català

Els van condemnar a una multa de 2.730 euros per haver cremat fotos dels Borbons

Men?ame
 

L'Audiència Nacional espanyola ha anul·lat el judici a Jaume Roura i Enric Stern del novembre perquè el jutge, José María Vázquez Honrubia, els va impedir de declarar en català. Segons que han confirmat a VilaWeb fonts del tribunal, s'ha acceptat la petició que va fer l'advocat, Benet Salellas, i el judici s'haurà de repetir. Argumentava que s'havia tractat d'un judici sense totes les garanties, perquè el jutge no entenia els declarants.

Salellas diu que l'acte de la decisió, filtrada avui pel diari El Mundo, es coneixerà després de Setmana Santa, perquè encara no està redactat. Té constància que els magistrats es van reunir el 6 de març per valorar el seu recurs i diu que, anul·lant el judici, han acceptat la seva argumentació. També plantejava si l'acció de cremar una fotografia era constitutiva de delicte, però dubta que els magistrats ho hagin valorat.

L'Audiència espanyola confirma que els magistrats van anul·lar el judici i que ho van fer per unanimitat, alerta que la informació publicada pel diari té 'llacunes importants' i que pot contenir imprecisions en la justificació tècnica de la decisió.

Un pic es faci públic l'acte judicial i torni a començar tot el procés, Salellas entén que el magistrat que jutjarà els seus clients no podrà ser Vázquea Honrubia, perquè ja hi ha tingut una implicació directa.

Situació sense precedents

Per l'advocat, la situació que es va viure al judici va ser molt greu, i sense precedents en el context democràtic: el jutge no sols es va negar a admetre un intèrpret, ans no parava d'interrompre els acusats, amb comentaris desagradables i en to de menyspreu.

Salellas va argumenta que a l'Audiència espanyola, s'hi permetia de parlar en català, perquè s'hi jutgen fets de territoris que tenen llengües oficials diferents de l'espanyola, amb la finalitat de garantir als acusats els mateixos drets que tenen al territori propi. Però, segons el magistrat Vázquez Honrubia, els acusats no poden invocar el dret de parlar en català a la comunitat de Madrid.

Condemna per injúries a la corona

L'Audiència va condemnar Jaume Roura i Enric Stern a una multa de 2.730 euros cadascun per injúries a la corona espanyola, perquè havien cremat fotografies dels Borbons el 13 de setembre passat a la plaça del Vi de Girona. Al principi la fiscalia demanava un any i tres mesos de presó per a cadascun, però després va canviar la petició de pena per una multa de 2.730 euros.