Es mor l’ex-abat de Montserrat, Cassià Maria Just

  • La capella ardent s'instal·larà a la porteria del monestir a quarts de quatre

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.03.2008 - 06:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A les cinc del matí s’ha mort l’ex-abat de Montserrat Cassià Maria Just (1926-2008), religiós que sovint va topar amb el Vaticà i l’alta jerarquia eclesiàstica espanyola. Just, que s’ha mort de càncer, va ingressar a l’escolania de Montserrat el 1939 i el 1959 fou ordenat sacerdot. El 1964 va ser nomenat prior del monestir, i el 1966 fou escollit abat en substitució de l’exiliat Aureli Maria Escarré, de qui seguí la línia de defensa dels drets humans i la personalitat catalana. A partir de dos quarts de quatre es podrà visitar la capella ardent i serà enterrat divendres a tres quarts d’onze del matí.Església Plural explica que va situar Montserrat com a referent de la modernització de l’Església catalana, de la promoció cultural i de la defensa dels drets humans i dels drets nacionals del país.

‘Just va ser un home demòcrata en un moment en què això significava arriscar-se’, ha dit l’ex-president del Parlament i amic de l’ex-abat Joan Rigol. El president Montilla n’ha lamentat la mort i n’ha destacat el seu ‘compromís amb Catalunya i amb la gent més humil’. El vice-president, Josep Lluís Carod-Rovira, proper a l’ex-abat, ha dit que era ‘un defensor de la llibertat del país i, sobretot, de la gent més necessitada’. L’ex-president Jordi Pujol ha dit que era un home ‘d’una gran qualitat humana i religiosa’ i ‘molt profundament lligat al país’.

Just era conegut per les seves idees obertes i progressistes respecte la moral i el sexe. Quan el Vaticà va condemnar l’avortament de les dones bosnianes que havien estat violades durant la guerra dels Balcans, Just va dir: ‘Viuen a la Lluna’.

Home valent i catalanista, en algunes ocasions va criticar obertament l’alt episcopat espanyol, titllant-lo de centralista: ‘Pitjor i tot que els polítics. I és que no ens estimen’.

Músic i compositor

Just va fer estudis superiors d’orgue i cant gregorià a Roma i a París, i com a organista ha escrit composicions polifòniques. Viure en aquestes dues ciutats als anys cinquanta li va obrir horitzons i li va donar l’oportunitat de conèixer una realitat diferent a l’opressió que es vivia a Catalunya durant la dictadura franquista.

El 1989 va deixar el càrrec d’abat i fou escollit visitador general de la Congregació Benedictina de Subiaco, a la qual pertany el monestir de Montserrat. El 1991, any en què va rebre la Creu de Sant Jordi, va crear la Fundació Cassià Just per a la integració sociolaboral de persones amb problemes.

Enllaços
Biografia de Cassià Maria Just a la Viquipèdia i l’Enciclopèdia.
Església Plural: Comunicat de condol.
Fundació Cassià Just.
Web dels oblats de Montserrat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any