Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  09.03.2008  23:43

El PSOE guanya les eleccions, però lluny de la majoria absoluta

PSOE i PP sumen junts més diputats que mai · CiU aconsegueix un diputat més en l'últim minut i millora el resultat de fa quatre anys · Esquerra cau i Carod diu que caldrà reflexionar · El PP revalida la majoria al senat

Men?ame
 

El PSOE ha revalidat la victòria electoral de fa quatre anys, amb una diferència de setze diputats respecte del PP. En total, ha guanyat cinc diputats respecte del 2004, quatre dels quals corresponen al PSC, però no ha aconseguit la majoria absoluta que pronosticaven alguns sondatges a peu d'urna publicats al moment de tancar els col·legis. El PP, doncs, ha fracassat, si es consideren les expectatives dipositades en Mariano Rajoy, per molt que hagi aconseguit més escons. Ara, el bipartidisme ha fet forat, i tan sols CiU ha aguantat la polarització de la campanya i ha guanyat un diputat, augmentant a 11 el nombre de diputats. En canvi, la davallada d'Esquerra ha estat important: ha perdut cinc diputats i el grup parlamentari. Però no ha estat pas l'únic partit: també ICV-EU n'ha sortit perjudicada, car ara solament té dos diputats. En vist d'aquests resultats, Gaspar Llamazares ha anunciat que dimitiria de coordinador general de la formació.

La polarització, la fa ben visible aquesta dada: el PSOE i el PP sumen, plegats, més diputats que mai fins ara; únicament 27 escons, dels 350 del congrés espanyol, pertanyen a les altres formacions.

José Luis Rodríguez Zapatero s'ha declarat satisfet dels resultats. ‘Els ciutadans han votat per una nova etapa sense crispació’, i de concòrdia en els afers d'estat. 'Governaré aprofundint les coses que hem fet bé i corregint els errors, governaré amb diàleg social i amb diàleg polític, i no estalviaré esforços per a aconseguir sempre el suport social i polític més ampli possible i per a assegurar la col·laboració de totes les administracions'.

Segons el primer secretari del PSC, José Montilla, gràcies al resultat obtingut a Catalunya, el catalanisme socialista serà, aquests quatre anys vinents, més fort i més decisiu que mai.

El candidat del PP, Mariano Rajoy, ha reconegut la victòria socialista, bo i recalcant que el seu partit havia aconseguit més vots que mai, que estaria a l'altura de les circumstàncies i que defensaria els interessos generals dels espanyols i d'Espanya.

Un dels partits més perjudicats en aquestes eleccions ha estat EU. El cap de llista, Gaspar Llamazares, ha anunciat que no es presentaria a la pròxima Assemblea Federal, que es farà abans de l’estiu. ‘Col·laboraré amb el futur coordinador o coordinadora d’IU i li daré suport, perquè això és la millor cosa que passarà a EU aquests anys venidors', ha explicat.

El PP guanya al senat

El bipartidisme també és visible al senat, on el PP ha revalidat la majoria que hi tenia. Dels 208 senadors en joc, n'ha aconseguit 101, un menys que fa quatre anys. El PSOE en té 89, vuit més que el 2004, mentre que l'Entesa Catalana de Progrés (PSC-ERC-ICV) i CiU conserven els mateix nombre de senadors: dotze i quatre, respectivament. El PNB en perd quatre, de sis a dos, i Coalició Canària es queda sense cap dels tres que tenia. Els senadors que representaran les demarcacions del país seran:

+Entesa Catalana de Progrés: Maite Arqué, Jordi Guillot i Isidre Molas (Barcelona); Miquel Bofill, Josefa Celaya i Lluís M. de Puig (Girona); Josep Batlle, Maria Burgués i Josep Maria Esquerda (Lleida); Judith Alberich, Ramon Aleu i Pere Muñoz (Tarragona).
+PP: Miguel Barceló, Miriam Guadalupe Blasco i Miguel Ortiz (Alacant); Manuel Guillermo Altava, Juan José Ortiz i Araceli Peris (Castelló); Juan Fageda i Juana Xamena (Mallorca); Pedro Agramunt, José María Chiquillo i M. Angeles Crespo (València).
+PSOE: Juan Pascual Azorín (Alacant), Juan Bautista Cardona (Castelló), Pedro Torres (Eivissa), Francisco Javier Ramis (Mallorca), Arturo Bagur (Menorca) i Carmen Alborch (València).
+CiU: Montserrat Candini (Barcelona), Rosa Núria Aleixandre (Girona), Ramon Alturo (Lleida) i Josep Maldonado (Tarragona).

Men?ame