El PSOE apunta a la majoria absoluta

  • Segons els sondatges PSOE i PP obtindran junts més vots i escons que mai · Els partits minoritaris pateixen durament la bipolarització de la campanya · Mal resultat dels nacionalistes: CiU tot just aguanta i Esquerra baixa clarament, Unitat per les Illes no aconsegueix l'escó i EUPV perd el de València

VilaWeb
Redacció
09.03.2008 - 19:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSOE pot viure avui una nit inoblidable. Té a l’abast la majoria absoluta al pròxim Congrès dels Diputats espanyol. Totes les enquestes que s’han fet públiques a les vuit així ho indiquen. Segons aquestes enquestes el Partit Popular hauria patit un important retrocés que el deixa molt lluny de les expectatives que tenia.
Tot i amb això hi ha una segona dada que comença a configurar-se amb claredat: sumats el PSOE i el PP tindràn més percentatge de vots i escons que mai. Això vol dir que el bipartidisme ha fet molt forat i ha posat en greus dificultats els partits minoritaris. El nou parlament espanyol serà menys plural que mai.
La nit serà especialment dura pels nacionalistes. CiU podria aguantar el resultat de fa quatre anys o baixar lleugerament però tindrà menys diputats que mai. I Esquerra pateix un retrocés important que la deixaria sense grup parlamentari propi. Iniciativa per Catalunya tampoc aconsegueix uns bons resultats. A les Illes tot i el gran esforç fet Unitat per les Illes no aconsegueix tampoc trencar el bipartidisme i al País Valencià desapareix l’escó d’Esquerra Unida i ni aquest partit ni la coalició Bloc-Iniciativa-Verds aconsegueix representació.La participació en aquestes eleccions ha estat més baixa que no el 2004: A la tarda, havia anat a votar un 60,95% del cens, dos punts per sota dels anteriors comicis (63,02%).

Eleccions al nord del país

Però aquestes no són les úniques eleccions del país. Catalunya nord celebra avui comicis municipals i cantonals. Si bé no s’esperen grans sorpreses quant als resultats de les municipals, les eleccions cantonals podrien portar alguns canvis. I és que segons les enquestes, en quatre dels quinze cantons on se celebren els comicis hi podria haver canvi de color polític. Són els de Toluges, Elna, Arles i la Torre de França, tots quatre governats ara pel Partit Socialista.

Enllaços
Escrutini: dades del congrés i al senat.
Opineu sobre les eleccions d’avui al fòrum de VilaWeb.
VilaWeb TV: Informatius especials de la campanya electoral
Podeu seguir els resultats electorals en directe a través del Google Earth. Més informació a De l’Holocè estant.
Seccions de Nosaltres.cat: Eleccions espanyoles 2008 | Eleccions locals i cantonals a Catalunya Nord

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any