Milers d’universitaris es manifesten a Barcelona per provar d’aturar el procés de Bolonya

  • Aldarulls entre mossos i manifestants pel recorregut de la marxa

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.03.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Deu mil universitaris, segons els sindicats, i cinc mil segons la guàrdia urbana, s’han manifestat avui a Barcelona, convocats per la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), amb la intenció de fer aturar el procés de Bolonya. Els conductors d’autobús de TMB també hi han participat. Els estudiants consideren que la implantació de l’Espai Europeu d’Educació Superior suposa finançament privat i, per tant, una mercantilització de la universitat: formar estudiants per a les empreses, però sense esperit crític.Els manifestants han sortit de la plaça de la Universitat en direcció al centre de Barcelona. Quan han arribat a la Rambla, s’han trobat amb els mossos d’esquadra que els han impedit el pas. Després d’un estira-i-arronsa per decidir la ruta de la manifestació, els estudiants s’han assegut a terra i han llegit el manifest. Han criticat que el centre de la ciutat es convertís, i com més va més, en un aparador i que els mossos haguessin atacat els estudiants a la UAB. Després han continuat en direcció a la Via Laietana.

Comencen amb retard

Tot i que havien de començar a manifestar-se a les dotze, hi han trigat més perquè han esperat els universitaris de la UAB. Les pancartes que porten diuen ‘L’educació no és un negoci’, ‘No a Bolonya’. Recordem que la plataforma convocant agrupa els principals sindicats estudiantils del país, el SEPC i l’AEP.

Per impedir que avui es fessin classes, alguns piquets estudiantils han blocat simbòlicament amb tanques l’entrada a la UAB des de l’estació del ferrocarril. Les tanques eren plenes de cartells cridant a la mobilització.

La PMDUP demana la derogació de les lleis que implanten l’Espai Europeu d’Educació Superior al país: la LOU, la LUC i els reials decrets que les desenvolupen.

El SEPC no ha considerat adient d’estendre la protesta al País Valencià i a les Illes perquè és, diu, una protesta molt espanyolitzada i sense connexió amb les reivindicacions dels altres sindicats universitaris europeus.

Volen que dimiteixi el rector de la UAB

Ahir l’assemblea d’estudiants de la UAB va demanar la dimissió del rector, Lluís Ferrer, per haver sol·licitat als mossos d’esquadra que foragitessin la quarantena d’estudiants que dimarts s’havien tancat a la Facultat de Filosofia i Lletres. És la primera vegada, fan valer, que un rector de la UAB sol·licita la intervenció de la policia per una protesta estudiantil.

Ara, el rectorat de la UAB es defensa dient que volia preservar el material de la facultat i garantir el dret d’anar a classe dels estudiants.

Enllaços
Bloc del comitè de vaga de la UAB: Surt al carrer i aturarem Bolonya!.
Manifest de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública sobre la vaga estudiantil d’avui contra el procés de Bolonya.
Manifest del comitè de vaga.
Comunicat de la SEPC sobre la protesta d’estudiants a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.
Web de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any