L’homenatge a Josep Maria Plans omple el Pere Quart

  • Amplis sectors de la ciutat demanen posar el nom del Dr. Plans al CAP Nord

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.03.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Delegació Comarcal Col·legi Oficial de Metges i la Filial de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques van retre homenatge a Josep Maria Plans, el metge que va revolucionar el sistema sanitari sabadellenc entre els anys 70 i 80 compaginant la seva tasca de metge amb la de regidor de sanitat. La sala d’actes del Casal Pere Quart va quedar petita per a les més de 300 persones que van assistir a l’acte la tarda de dijous, moltes de les quals es van quedar dretes o van seure al passadís.El Dr. Joan Sala va moderar l’acte en què van intervenir l’exalcalde Antoni Farrés, els doctors Josep Simó i Josep Farrés i el company i pacient de Plans, Jordi Serrano, acompanyat de l’estatueta de Lenin que havia presidit durant anys la taula de la consulta de l’homenatjat. Els ponents van fer una “radiografia molt real de la seva activitat social” i de les diferents etapes de la seva vida, segons confirma Satur Soriano, vídua de Plans.

Pedagog

Als anys seixanta Toni Farrés i Josep Maria Plans, que es coneixien des de la infantesa, van voler ensenyar catequesis al Torre Romeu però en aproximar-se a la situació del barri Plans es va adonar que el que calia era ensenyar a llegir i escriure i va muntar una escola a casa seva, primer de cultura general i posteriorment de batxillerat. Aquesta tasca de socialització de la cultura lliga amb les idees comunistes de Plans per a qui les dues premisses bàsiques eren l’educació i la prevenció. Durant la seva militància a les joventuts comunistes Plans i Jordi Serrano van fer diverses xerrades sobre drogodependències i educació sexual molt innovadores per l’època. Satur Soriano explica que quan feia de metge a Can Deu “explicava i dibuixava sobre paper el que tenien els pacients perquè aquests ho entenguessin millor”.

Tasca sanitària

La militància del Dr. Plans al PSUC va fer possible que portés a terme una gran tasca d’innovació sanitària. El 1975 va presentar el Llibre Groc que havia elaborat amb treballadors de diferents àmbits de la sanitat, un informe que analitzava la situació sanitària a la ciutat i plantejava propostes per millorar-la. El 1979 la victòria a les urnes el va convertir en regidor de Sanitat. Mantenint una doble vida com a regidor i com a metge va elaborar un programa d’atenció primària molt innovador, explicat a l’homenatge de dijous passat pel Dr. Josep Farrés.

Plans va introduir el model d’atenció primària dels CAP, el centre de salut mental, el centre de tractament de les drogodependències, i nou àrees bàsiques de salut, entre d’altres coses. La seva aposta per l’atenció primària i per la coordinació entre aquesta, l’hospitalària i l’administració no només va ser un model per a Sabadell sinó que va servir de referent per a diversos municipis del país.

CAP Nord “Josep Maria Plans

La tasca de Josep Maria Plans va ser ben reconeguda a l’acte de dijous, tots els ponents van coincidir amb què seria de “justícia” que el CAP Nord, hereu de l’antic CAP de Can Deu al qual Plans va dedicar immensos esforços –sobretot quan va deixar de ser regidor el 1987–, portés el seu nom.

Fa un any l’Entesa per Sabadell va presentar aquesta proposta al Ple municipal “atenent la petició de nombrosos veïns i veïnes de la zona nord, així com d’una vintena d’entitats”, explica el grup municipal. La proposta va quedar sobre la taula fins al Ple d’abril, moment en el qual va ser desestimada amb els vots contraris del PSC, PP i CIU “sense cap argument de pes i amb una incomprensible actitud sectària, especialment per part del PSC”. L’Entesa espera que la proposta sigui recuperada en els propers mesos, ara que compta amb l’aval del Col•legi de Metges.

ICV-EUiA per la seva banda ha fet arribar una petició a l’alcalde on demana que “que s’estudiï homenatjar el doctor Plans dedicant el seu nom a un equipament, especialment sanitari, de la nostra ciutat”.

Satur Soriano també considera que seria un acte de justícia, ja que “molt poques persones han donat tant per la ciutat”. Soriano bromeja dient que seria absurd dedicar-li el nom d’un hospital, per a ell l’hospital era l’exemplificació que “l’atenció primària funcionava malament” i també ho seria dedicar-li un carrer perquè al Dr. Plans “li agradava poc caminar”.

Enllaços
veure reportatge fotogràfic

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any