Zapatero no preveu un pacte amb CiU i el descarta amb ERC

  • Els partits fan propostes noves, després del debat bipartidista

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.02.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Luís Rodríguez Zapatero ha dit que no preveia cap pacte postelectoral amb CiU i que el descartava totalment amb Esquerra. Això, si més no, va dir ahir al vespre en una entrevista a La Sexta. En canvi, va manifestar que voldria entendre’s parlamentàriament amb el PNB i que obria la porta a una col·laboració amb Esquerra Unida. El dia abans Zapatero havia sostingut el debat amb Mariano Rajoy, debat que els altres partits van voler passar per alt.Els partits continuen fent propostes electorals. Per exemple, el candidat d’ERC, Joan Ridao, vol una nova llei de l’ocupació, perquè la desacceleració econòmica pot ser que faci perdre dos-cents cinquanta mil llocs de feina al Principat, sobretot al sector de la construcció. Els republicans volen que la inversió pública passi d’un 1,25% del PIB a un 2,5% per facilitar la reinserció dels sense-feina.

La regulació dels grups de pressió

El candidat d’ICV-EUiA, Joan Herrera, va proposar de regular l’activitat dels grups de pressió al Congrés i al Senat espanyol; per començar, aquests grups s’haurien de registrar. A més, per ICV-EUiA l’Eix Pirinenc té prioritat sobre l’autovia a Vielha, i la A-14 hauria de ser autovia fins a Sopeira (Ribagorça) i prou.

CiU reclama el traspàs de la rodalia de Renfe

També va parlar d’infrastructures el president de CiU, Artur Mas, que ahir va anar amb tren de Palautordera a Granollers per demostrar el mal estat de la rodalia de Renfe. Mas va reclamar, doncs, el traspàs de la rodalia, i va posar de model de gestió els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC).

El PSC va tornar a defensar el vot socialista esgrimint la por d’una possible tornada del PP, i ho va fer difonent l’informatiu d’una hipotètica victòria popular en vídeo. Segons aquest vídeo, el PP congelaria el desplegament de l’estatut, es faria el transvasament de l’Ebre i s’implantaria una línia d’escolarització en castellà, etc.

De la Vega, escridassada

Al País Valencià, un grup d’estudiants del SEPC va escridassar la candidata del PSPV per València, María Teresa Fernández de la Vega, quan era a punt de fer una conferència a la Facultat de Dret de la Universitat de València (vegeu-ne el vídeo). Els manifestants van desplegar una pancarta amb el lema ‘Açò no és Espanya, fora polítics de la universitat’.

D’una altra banda, la coalició Bloc-Iniciativa-Verds va demanar a EUPV que pensés a retirar la candidatura, en vist que les enquestes situaven la candidata Isaura Navarro al davant dels candidats d’EUPV, i que la divisió del vot podia fer que ni uns ni altres no assolissin representació al Congrés espanyol. EUPV va fer valer, en canvi, que, segons les enquestes potser tindria un diputat.

Compensar la insularitat

A les Illes Balears el cap de llista d’Unitat per les Illes, Pere Sampol, va tornar a demanar que es compensés la insularitat de les Illes, com es fa en força casos europeus: Còrsega, Sardenya, Sicília, Malta, Xipre i Creta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any