Vuit guàrdies civils declaren avui, acusats d’haver torturat Igor Portu

  • L'informe mèdic permet de posar en dubte el tracte que va rebre mentre va estar incomunicat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.02.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vuit guàrdies civils declaren avui al jutjat d’instrucció número 1 de Sant Sebastià sobre les lesions que presentava Igor Portu després de passar un dia incomunicat a la caserna i que obligaren a ingressar-lo a l’Hospital Donostia. I és a l’hospital que el jutge va haver de prendre declaració, sobre el cas, a Portu, detingut per possible pertinença a ETA. L’informe mèdic (pdf) parlava de pneumotòrax, una costella trencada i hematomes a tot el cos.I, és clar, permetia de posar en dubte el tracte rebut. Però el ministre d’Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va donar, com a explicació de les lesions, que Portu havia fugit quan el volien detenir i que la policia havia hagut de fer servir la força. Però poc després un testimoni que havia presenciat la detenció va declarar al jutjat de Bergara que Portu no s’havia resistit i que la detenció s’havia fet sense violència.

Ara, el pneumotòrax (expulsió d’aire fora dels pulmons) pot ser espontani en alguns pacients; no necessàriament causat per tortura, doncs, però la coincidència d’aquest mal amb els altres que l’informe descriu, en fan dubtar.

Eusko Alkartasuna i Aralar van exigir que s’aclarís què havia passat, perquè, si hi havia hagut maltractaments, el fet seria d’extrema gravetat i qüestionaria l’actuació de la policia espanyola. A més, Aralar i EB van demanar una investigació independent sobre els fets.

Portu, de vint-i-nou anys, fou detingut a Arrasate (Guipúscoa) amb Mattin Sarasola el 6 de gener proppassat. El jutge Fernando Grande-Marlaska va ordenar que ingressés a la presó, perquè l’acusava d’haver col·locat la bomba que havia esclatat a la terminal 4 de l’aeroport de Madrid.

Enllaços
Informe mèdic (pdf) d’Igor Portu.
Gara: El juez tiene en su poder fotografías que muestran las lesiones de Portu.
EITB: Salen a la luz fotos de Igor Portu lesionado tras su detención.
Berria: Igor Portu, tortura arrastoekin, Donostiako ospitalean egin zizkioten irudietan.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any