La UNESCO inaugura l’Any de les Llengües

  • Ha de servir per inculcar la importància de preservar totes les llengües

VilaWeb
Redacció
21.02.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Any de les Llengües de la UNESCO comença avui amb el designi de convèncer els governants de la importància de preservar la diversitat lingüística i cultural mitjançant l’educació, l’administració i la legislació, els mitjans de comunicació i el comerç. Per això proposa el lema ‘Les llengües compten!‘. Pel director general, Koïchiro Matsuura, preservar les llengües és indispensable per a aconseguir una educació universal de primer nivell.Més del 50% de les 7.000 llengües vives del món es troba en perill d’extinció i, si es manté la situació actual, desapareixeran abans d’acabar-se aquest segle XXI (ara en desapareix, de mitjana, una cada quinze dies). Cal tenir en compte que el 96% de les llengües (més de 6.500) són parlades per un 4% de la població mundial; solament un 25% (més o menys 1.700) s’ensenyen a l’escola i tenen presència (generalment fugissera) a internet..

La meitat de les llengües parlades actualment es troben a vuit estats: Austràlia, Pàpua Nova Guinea; l’Índia, Indonèsia; el Camerun, Nigèria; el Brasil, Mèxic. A Europa, únicament s’hi parla el 3% de les llengües del món.

Al nostre país, la Casa de les Llengües proposarà durant l’Any activitats diverses i editarà un llibre-cd de les Tres Bessones sobre la diversitat lingüística. Ja fa uns quants mesos que va inaugurar l’exposició itinerant ‘La mar de llengües. Parlar a la Mediterrània‘, que ja ha visitat Lleida i Girona, i que aviat serà a Barcelona, Tarragona i Palma. També organitzarà tallers a les escoles i al carrer i, al novembre, es col·locarà la primera pedra del domicili social de l’entitat al Poblenou (Barcelona).

Dia de la Llengua Materna

L’Any de les Llengües comença avui, Dia Internacional de la Llengua Materna, en record dels estudiants morts el 1952 a Dacca (capital de Bangla Desh, aleshores integrat al Paquistan) en defensa del bengalí, la llengua del poeta, filòsof, pintor i músic Rabindranath Tagore.

Enllaços
Missatge de Koïchiro Matsuura, director general de la UNESCO, en ocasió de l’Any Internacional de les Llengües 2008.
Casa de les Llengües: Programa d’activitats a Catalunya (pdf).
Blocs de MÉSVilaWeb: El pols de la llengua als Països Catalans del sociolingüista Pere Mayans.
Envia missatges en deu llengües diferents.
Institut Linguapax.
Revista Llengües vives.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any