Els continguts de la Gran Enciclopèdia Catalana, d’accés lliure a internet

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.02.2008 - 14:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui l’Enciclopèdia Catalana ja es pot consultar a internet de franc. L’obra, que va començar a publicar-se fa quaranta anys, ha estat fonamental per a la cultura i la normalització lingüística del nostre país. Ja feia deu anys que es podia consultar a internet, des del portal grec.net, però per subscripció. Però ara, sota el nom l’enciclopèdia.cat, s’ofereix a tothom gratuïtament, amb els continguts de la ‘Gran Enciclopèdia Catalana’, del ‘Gran Diccionari de la Llengua Catalana’ i de ‘Encyclopaedia’ (en anglès), amb un sistema de navegació molt complet que, segons els responsables, no té parió en cap més enciclopèdia en línia.La nova proposta ha estat presentada a la biblioteca de l’Ateneu Barcelonès pel president de la Fundació Enciclopèdia Catalana, Agustí Montal, pel director general d’Enciclopèdia Catalana, Albert Pèlach, i pel director editorial, Jesús Giralt.

Agustí Montal ha dit que era una operació estrictament cultural, promoguda per la Fundació Enciclopèdia Catalana, que n’assegurava el finançament inicial. ‘És una iniciativa privada de la societat civil catalana. Considero que té una transcendència cultural d’igual importància que el naixement de la ‘Gran Enciclopèdia Catalana’, ara fa quaranta anys.’

Un projecte de la societat civil catalana

Albert Pèlach ha explicat que el manteniment d’aquesta proposta costaria 300.000 euros anuals. La Fundació en garanteix el finançament, però també espera rebre, a curt terme, el suport de l’administració pública i de les entitats privades, i obtenir recursos d’explotació, per publicitat, de la web. De fet, Pèlach ha confirmat que els responsables d’Enciclopèdia Catalana ja s’havien reunit amb agents del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que hi té interès, encara que de moment no s’han compromès a res.

Aquests darrers anys l’Enciclopèdia Catalana ha anat reculant: les vendes de l’obra impresa han baixat i, com que no apareixia als grans cercadors com Google, perquè era un servei de subscripció, cada vegada esdevenia més invisible. ‘Ens vam adonar que no podia ser que no sortís als cercadors, que això ens feia mal, que hi havíem de posar remei. A més, havíem constatat que la consulta de l’enciclopèdia per pagament també havia tocat sostre’, explica Pèlach. Fins ara la Generalitat sufragava l’accés a l’enciclopèdia d’escoles, biblioteques i funcionaris de l’administració.

Actualitzar, renovar, ampliar i participar

Jesús Giralt ha explicat el funcionament i les característiques de l’enciclopèdia renovada. D’entrada, ha recalcat, no és un producte, sinó un projecte obert: quatre redactors n’actualitzaran cada dia el banc de dades, i les actualitzacions seran consultables immediatament. A més, un equip de deu redactors, amb el suport de col·laboradors externs (de vuitanta a cent), aniran renovant els documents de l’Enciclopèdia. Avui se’n poden consultar 270.000 (dels quals n’hi ha 30.000 de traduïts a l’anglès). I les previsions són que aquests tres anys vinents es renovi un 40% dels documents existents.

A banda actualitzar i renovar continguts, el projecte de l’Enciclopèdia també preveu d’ampliar-ne: d’ací a a tres anys volen arribar a les 575.000 entrades. I com que internet no té condicionaments d’espai ni d’extensió, els articles podran ser més llargs i complets.

La nova enciclopèdia vol ser, així mateix, participativa: els usuaris podran proposar esmenes i redactar noves entrades, que passaran per un filtre lingüístic i de contingut. Aquesta opció es posarà en funcionament devers la tardor, però des d’ara els usuaris poden disposar de bloc i de correu electrònic. ‘L’Enciclopèdia es responsabilitza dels continguts, a diferència d’alguns altres bancs de dades d’internet’; per una altra banda, ‘els articles es redacten en un llenguatge correcte i intel·ligible, a l’abast de tothom que tingui una cultura mitjana’, ha subratllat Giralt.

Giralt ha precisat que el sistema de navegació, situat a l’esquerra de les pàgines interiors, es basava en el concepte de l’arbre del coneixement, amb una xarxa extensa i completa de connexions que s’organitzen en cadena, de l’element particular al general. Els articles extensos ofereixen un sumari de continguts interiors dels articles, i inclouen fotografies i mapes sensibles que es poden vincular als continguts de l’enciclopèdia. Al costat del bloc també s’ofereix ‘El món en xifres’, una pàgina d’estadístiques i dades de diversa mena.

L’enciclopèdia impresa continuarà

L’enciclopèdia continuarà imprimint-se fins als vint-i-quatre volums; després hi ha previst de fer-ne una edició més compacta. Albert Pèlach creu que aquest projecte en línia revitalitzarà la venda d’enciclopèdies impreses. De fet, en el cas dels diccionaris, per exemple, ‘les persones som físiques i virtuals, compartim i fem compatibles aquests dos mons’, diu que ha pogut constatar.

Montserrat Serra

Enllaços
Més informació a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any