Notícies

Dimarts  19.02.2008  13:31

Cossiga reclama a Espanya que reconegui l'autodeterminació de catalans, bascos i gallecs

L'ex-president italià vol que els EUA i la UE pressionin el govern espanyol perquè ho faci

Men?ame
 

L'ex-president italià Francesco Cossiga ha dit que la Unió Europea i els Estats Units haurien de pressionar el govern espanyol perquè desisteixi de reprimir les nacions catalana, basca i gallega i els reconegui el dret d'autodeterminació. Cossiga s'ha pronunciat així tenint en compte l'ampli reconeixement internacional del nou estat de Kosovë, que ha estat saludat pels EUA i pels grans estats europeus. Espanya, en canvi, no l'ha reconegut.

Segons Cossiga, Espanya adopta una actitud franquista envers els militants independentistes bascos, catalans i gallecs.

D'una altra banda, les autoritats sèrbies han reaccionat amb indignació al reconeixement de Kosovë pels grans estats: els EUA, França, el Regne Unit, Austràlia, Alemanya i Itàlia. Ahir mateix el primer ministre, Vojislav Kostunica, va retirar l'ambaixador de Washington i va dir que tractaria igualment tots els països que reconeguessin el nou estat kosovès. A més, el parlament serbi va aprovar una resolució declarant nul·la i il·legal la proclamació.

Ahir els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea es van reunir per pactar una posició comuna sobre la independència kosovesa, però no hi va haver unanimitat: sis dels vint-i-set estats membres no la van voler reconèixer, entre els quals Espanya, Grècia, Romania i Xipre. En vist d'això, la presidència eslovena va decidir que cada estat fes com volgués. Doncs bé, els grans estats europeus, com Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit, han dit que reconeixerien l'estat de Kosovë, igual que els Estats Units, que ja ho han fet oficialment. En efecte, la secretària d'estat nord-americana, Condoleezza Rice, va comunicar ahir que els Estats Units reconeixien oficialment l'estat sobirà de Kosovë i que el president Bush acceptava la petició del país balcànic d'establir-hi relacions diplomàtiques. I, és clar, va felicitar els kosovesos.

Andorra s'espera a reconèixer Kosovë

El Ministeri d'Afers Estrangers andorrà va comunicar que, abans de reconèixer el nou estat, esperaria la reacció dels Estats Units i de la majoria de països membres de la UE (en el moment del comunicat aquests estats encara no s'havien manifestat). La ministra d'Afers Estrangers, Meritxell Mateu, és fora, en un viatge oficial, i no farà cap més comunicat abans dimecres, quan es reunirà el consell de ministres.

Ara, l'oficina del portaveu del govern andorrà ha explicat que sospesarien amb més atenció el reconeixement de Kosovë quan tinguessin confirmació oficial del reconeixement del nou país pel president francès i copríncep andorrà, Nicolas Sarkozy. De totes maneres, si Espanya s'entestés a oposar-s'hi, el reconeixement andorrà podria ajornar-se 'sine die'.

Men?ame